Chad Smith: Chili Peppers sú dlhoročné manželstvo, Chickenfoot je milenka

V novom rozhovore pre Rolling Stone bubeník Chad Smith porozprával o turné v Ázií, o novom gitaristovi, o rušnom období Red Hot Chili Peppers a o tom, ako si ho ľudia mýlia s komikom Willom Ferrellom. 

Aké bolo ázijské turné, ktoré ste uskutočnili?
Bolo horúco ako na Haiti. Myslím, že to nebolo teplo, ale vlhkosť vzduchu. Bola to zábava, pred pár hodinami som sa vrátil.

To je len začiatok, som si istý, že bude dlhšie turné, však?
Áno. Je to začiatok bláznivého svetového turné. Budeme tu asi 10 dní a potom ideme do Európy, v septembri do Južnej Ameriky. Potom po zvyšok roka Európa.

Josh Klinghoffer nie je prvý krát s vami na turné. Hral s vami aj počas predchádzajúceho turné, však?
Áno, je zvyknutý – ale teraz nie je len pomocný chlap. On je člen kapely. Hral skvele a každému sa to páčilo, každý bol v dobrej nálade. Okolo kapely je skutočne pozitívna energia. Je to zábavné. Každopádne Josh je hudobník, ktorý bol po celom svete z množstvom chalanov. Táto časť nie je nová preňho, ale že je hlavý člen v našej kapele, to je nové, takže je to zábava. Myslím, že ho to teší a tak my ostatní hráme viac nového materiálu. Na festivaloch nechceme hrať veľa nových piesní. Mnoho z nich nepozná piesne a to by nebolo fér. Ale od tejto chvíle budeme hrať viac nových vecí.

Počas prestávky Chilies, bubeník bol členom Chickenfoot
Počas prestávky Chilies, bubeník bol členom Chickenfoot

Je to celkom rušné obdobie pre teba s novým Chili Peppers albumom a novým Chickenfoot albumom, ktorý vyjde čoskoro.
Áno, ale nerobím nič pre album Chickenfoot. Nahrali sme ho a bolo to skvelé, bolo to naozaj zábavné. Ale od začiatku sme vedeli, že hráme to pre zábavu a v čase keď mám voľno. Chceli sme natočiť ďalšiu nahrávku, ale oni na to: však si na turné s inou kapelou… oh zabudol som. Aha, takže mám ďalšiu vec ktorú robím. Myslím, že je s nimi Kenny Aronoff. Neviem, kedy sa chystajú na turné, ale album vyjde 27. septembra. Takže, je to všetko dobré.

Som si istý, že to bude horko-sladká príchuť vidieť iného bubeníka na tvojej bicej súprave.
Vieš, je to vpohode. Kenny je skvelý chlap a dobrý kamarát. Myslím, že budú mať skutočnú zábavu a skvelý čas spolu. Bol to skutočne zábavný projekt pracovať s touto kapelou. Proste milujem hrať a dostal som šancu hrať s inými hudobníkmi. Každopádne Chickenfoot a Chilies sú dve rôzne veci. Chili Peppers sú ako dlhé manželstvo. Chickenfoot je niečo ako moja milenka. Keď som sa vrátil do Peppers, mám novú pozíciu.

Myslíš si, že Chili Peppers konečne našli gitaristu, ktorý zostane v kapele dlhšie?
Áno, dúfam, že áno. Mali sme ich niekoľko. Veci sú dobré v kapele práve teraz. Skutočne je to nová kapela. Ja, Flea a Anthony sme chvíľku spolu hrali – je to vzrušujúce, znova pod napätím.

Nie je veľa ľudí, ktorí hrajú na veľkých festivaloch a štadiónoch, potom sa otočia a hrajú v malých kluboch.
Len som hral v klube v L.A, volal sa Baked Potato. Hodí sa to, je tam 90 ľudí. Je to ako hrať niekde v pivnici, kde sú všetci vaši priatelia. Je to zábavné a je tam rozdielna energia, keď hráte na štadióne pre 50 000 ľudí v Tokyu. Človeče, budem hrať kdekoľvek. Chcem len hrať pre ľudí, ktorí milujú hudbu a potrebujem len niekoho…

Pred niekoľkými rokmi sme ťa dali na obálku časopisu, možno si niekto myslel, že je to Will Ferrell. Myslíš, že veľa ľudí tomu uverilo?
Určite áno. Nemyslím si, že vyzerám ako on, ale ludia si skutočne myslia, že som on, najmä na letiskách a podobne.

Chceš povedať, že nie si Will Ferrell, ale celebrita?
Áno…..nie. Ľudia, ktorý prišli ku mne sú bubeníci, alebo fanúšikovia kapely. Nemyslím na to moc, ak som niekde a niekto si ma odfotí. Iní ma zas uvidia a hovoria „Will Ferrell“ ? Hovorím „nie“. „Blbosť človeče.“ Chad: „Hovorím Vám, že nie som Will Ferrell.“ Takže veľa času to zjednoduší, keď s nimi súhlasím, odfotia sa a idú preč. Je to divné, že by som vyzeral tak moc ako niekto iný a ľudia sa Vás spýtajú, či ste ten človek. Proste prídu a povedaia „Miloval som ťa v tom filme!“

Chad Smith a Will Ferrell
Chad Smith a Will Ferrell
Stretol si sa s ním?
Vlastne som sa s ním stretol raz. Bolo to na premiére  Lady’s Man pred mnohými rokmi. Po filme som bol po občerstvenie, bol tam krevetový koktail a čokoľvek iné. Naplnil som si tanier a on si naplnil svoj a medzi nami tam bol ešte jeden chlap. Pozerám na Willa a pomyslím si: „ľudia si skutočne myslia, že vyzerám ako on? Ku*va nemám vyzerať takto!“ Ten chlap medzi nami odišiel a nikto nebol medzi nami a Will sa otočil. Pozrel sa na mňa hore a dole a povedal „Si moc pekný“ a odišiel. Úplne bezvýrazný pohľad. Pomyslel som si „Vy ste smiešny, vy ste smiešny.“

Zdroj: http://www.rollingstone.com

error20