Red Hot Chili Peppers v Moskve podporili skupinu Pussy Riot

Hudobné formácie Franz Ferdinand a Red Hot Chili Peppers (RHCP) na svojich nedeľňajších koncertoch v Moskve verejne podporili členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, ktoré sú od marca vo vyšetrovacej väzbe.

„Toto je pre dievčatá z Pussy Riot. Je to zároveň venované všetkým muzikantom, ktorí skončili vo väzbe len preto, že povedali, čo si myslia,“ povedal líder kapely Franz Ferdinand Alex Kapranos publiku na moskovskom festivale Afisha Picnic. Následne skupina odohrala skladbu This Fire. Kapranos kapelu Pussy Riot podporil aj na sociálnej sieti Twitter. „Prosím, vyjadrite svoju podporu uväzneným členkám Pussy Riot, či už ste ich fanúšikom alebo nie. Akýkoľvek líder, ktorý tvrdí, že je fanúšikom The Beatles a Johna Lennona a neskôr uväzní muzikantov za ich názory, je ten najhorší pokrytec,“ uviedol Kapranos.

Členovia Red Hot Chili Peppers Anthony Kiedis a Michael „Flea“ Balzary taktiež využili svoje vystúpenie v Moskve, aby podporili členky Pussy Riot. Kiedis, ktorý mal na koncerte na štadióne v Lužnikách oblečené tričko s nápisom Pussy Riot, počas vystúpenia prečítal časť listu od jedného z manželov hudobníčok. „Naďa, Káťa a Máša, milujeme vás, podporujeme vás a sme tu, aby sme vám pomohli,“ stálo v liste. Kiedis mal tričko s nápisom Pussy Riot oblečené z vlastnej iniciatívy a to nielen v Moskve, ale i v Petrohrade, kde RHCP vystúpili 20. júla.

Jekaterinu Samulevič, Mariu Aľochina a Nadeždu Tolokonnikovu polícia zadržala koncom februára po tom, ako prerušili omšu v moskovskej pravoslávnej katedrále a odspievali tam pieseň s názvom Punková modlitba s textom odsudzujúcim ruského prezidenta Putina. Mladým Ruskám hrozí za túto výtržnosť trest odňatia slobody na sedem rokov. V piatok 20. júla súd rozhodol, že vo vyšetrovacej väzbe zostanú až do 12. januára 2013. Členky Pussy Riot sa už v apríli ocitli na zozname väzňov svedomia ľudskoprávnej organizácie Amnesty International.

Zdroj: http://www.aktuality.sk/clanok/211007/franz-ferdinand-a-rhcp-v-moskve-podporili-skupinu-pussy-riot/

error20