Red Hot Chili Peppers dnes rozpália Prahu

Českí fanúšikovia si tretíkrát užijú hudbu funkrockové legendy Red Hot Chili Peppers. Papričky dnes zahrajú v pražskom Edene osvedčené hity aj novinky z rok staré dosky Im With You.

„Redhoti“ prichádzajú do Prahy v rámci šnúry z Nemecka. Pokračovať budú ďalej do Európy, do Severnej Ameriky a Austrálie. Ich aparatúru bude prevážať jedenásť kamiónov.

Vstupenky do Synot Tip Arény v cene od 1490 do 3990 korún sú podľa webu kapely stále k dostaniu.

Skupina vystúpi v Česku tretíkrát. Hrala tu v rokoch 1996 a 2006, teraz však prvýkrát zahrá pod holým nebom.

Koncert ako predskokan začne česká britpopová partička Charlie Straight, ktorá má na svojom konte tri platne a rovnaký počet Anjelov za svoje prvé počiny. Chlapčenská štvorica spieva anglicky a diváci môžu očakávať živé a energické vystúpenie.

Po nich nastúpia hudobný „bojkovia“, zostava AAAK (čiže As Able As Kane), ktorá vznikla už v osemdesiatych rokoch. Po útlme vstala pred dvoma rokmi z mŕtvych a jej dvojalbum The Collection zožalo obrovský úspech.

Potom už sa na pódium vydajú hlavné hviezdy nielen s piesňami z ich posledného albumu Im With You, ktoré produkoval Rick Rubin. Album vyšiel vlani v auguste a podľa kritikov je len ľahko nadpriemerné. Väčšina recenzentov sa zhodla, že kapela po zlatej ére dosiek Blood Sugar Sex Magik, One Hot Minute alebo Californication svoj zvuk skôr hľadá.

Red Hot Chili Peppers vznikli po predchádzajúcich hudobných pokusoch hlavných ťahúňov speváka Anthonyho Kiedis a basgitaristu Michaela Balzaryho (známeho ako Flea) v roku 1983 v Kalifornii. O štyri roky neskôr sa ich tretí album The Uplift Mofo Party Plan dostalo medzi 200 najlepších dosiek v USA a muzikanti sa prvýkrát vydali na úspešnú šnúru po Európe.

Po návrate do Spojených štátov sa gitarista Hillel Slovenská predávkoval heroínom a kokaínom a jeho smrť kapelu na niekoľko mesiacov umlčala.

Čoskoro sa však našli noví hráči a Redhoti natočili v roku 1989 Mother ‚s Milk, za ktorú dostali svoju prvú Zlatú platňu.

Mnohí fanúšikovia považujú za vrchol tvorby „papričiek“ album Blood Sugar Sex Magik z roku 1991, ktoré bolo tretie v americkom rebríčku a platinové. Potom sa na muzikantov zosypala ocenenie ako Grammy alebo cena MTV. Predkapelu im vtedy na koncertoch robila potrebné Nirvana.

Skupina sa potom narazila na problémy pri obsadení postu gitaristu. Väčšinu adeptov ničili drogy. Návrat sa však podaril v roku 1999 albumom Californication ao tri roky neskôr ďalšie doskou By the Way.

Redhoti zatiaľ predali na 60 miliónov platní a jedenásť ich singlov sa stalo jednotkou amerických hitparád. Tento rok boli uvedení do Rockové siene slávy v americkom Clevelande.

Zdroj: http://az-europe.eu/sk/155211-red-hot-chili-peppers-rozpali-prahu-proverenymi-hity/n

error20