Red Hot Chili Peppers vystúpili na záhrade svojho basgitaristu

Americká rocková formácia Red Hot Chili Peppers (RHCP) odohrala v utorok 16. októbra koncert na záhrade svojho basgitaristu Michaela „Flea“ Balzaryho. Vystúpenie sa konalo pri príležitosti jeho okrúhlych 50. narodenín, ktoré oslavoval v ten istý deň. Na podujatí v Los Feliz pri Los Angeles sa okrem RHCP predstavila aj punk-rocková kapela Rancid.

Narodeninová akcia mala tiež charitatívny rozmer. Na podujatí totiž dražili umelecké diela, pričom výťažok putoval na konto neziskovej organizácie Silver Lake Conservatory, ktorú má pod patronátom práve oslávenec Flea. Za 100-tisíc dolárov (v prepočte približne 76 200 eur) na akcii vydražili jedno z diel streetartového umelca Banksyho. Na oslavu narodenín jedného z najlepších basgitaristov na svete zavítali okrem iných aj hudobný producent Rick Rubin či herci Owen Wilson a Edward Norton. Skupina v rámci svojho koncertu odohrala deväť skladieb vrátane coveru Everybody Knows This Is Nowhere od Neila Younga a vlastných hitov ako Give It Away, Can’t Stop alebo By the Way.

Formácia Red Hot Chili Peppers sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1983. Preraziť sa jej podarilo v roku 1991 albumom Blood Sugar Sex Magik. Medzi jej najväčšie hity patria skladby Under the Bridge, Scar Tissue, Californication, Aeroplane, Give It Away, By the Way, Dani California či Can’t Stop. RHCP predali na celom svete už viac ako 65 miliónov nahrávok, získali šesť cien Grammy a päť MTV Video Music Awards. Zoskupenie z Los Angeles v súčasnosti pôsobí v zostave: Anthony Kiedis (spev), Chad Smith (bicie nástroje), Josh Klinghoffer (gitara) a Michael „Flea“ Balzary (basgitara).

Red Hot Chili Peppers sú v súčasnosti na turné k ostatnej štúdiovke I’m With You (2011), z ktorej zatiaľ vyšli single The Adventures of Rain Dance Maggie, Monarchy of Roses, Look Around, Brendan’s Death Song a špeciálne v Brazílii pieseň Did I Let You Know. V rámci druhej európskej časti šnúry sa objavili aj blízko Slovenska, napríklad 27. júla vo Varšave, 27. augusta v Prahe alebo 29. augusta v Záhrebe. Až do 26. novembra bude kapela koncertovať v USA a Kanade a od 14. do 28. januára 2013 na Novom Zélande a v Austrálii. Vo februári ju zase čakajú vôbec prvé vystúpenia v Juhoafrickej republike. Koncerty v Kapskom meste a Johannesburgu sú už vypredané.

Zdroj: http://www.aktuality.sk/clanok/216182/red-hot-chili-peppers-vystupili-na-zahrade-svojho-basgitaristu/

error20