Anthony Kiedis získal ocenenie za celoživotný prínos v hudbe

kiedis

Narodený v Grand Rapids, Michigan, Anthony Kiedis sa stal z detského herca jedným z najvplyvnejších umelcov v alternatívnej rockovej scény na začiatku 90. rokov. Potom, čo sa vo veku 12 rokov presťahoval do Los Angeles, kde žil so svojím otcom, absolvoval s vyznamenaním Fairfax High School a navštevoval UCLA v rokoch 1980-81. V čase, keď navštevoval Fairfax High School, stretol sa tam s pôvodnými členmi kapely a celoživotným priateľom Fleaom a tento vzťah nakoniec viedol k vytvoreniu Red Hot Chili Peppers – jednej z najpredávanejších kapiel všetkých čias s viac ako 80 miliónmi predaných albumov po celom svete. Najlepšie ho poznáte ako frontmana Red Hot Chili Peppers – hlavný spevák a textár Kiedis viedol kapelu cez to, čo je považované za jednu z najlegendárnejších ciest evolúcie v modernej hudbe. Od ich debutového albumu v roku 1984 s názvom The Red Hot Chili Peppers sa kapela pohybovala v rozmedzí od trash punkového funku až po psychedelický punk rock na “premietavom California pope” s viac lyrickým vplyvom rapu v prvých rokoch. Lyrické témy zahŕňajú priateľstvá, straty, pocit úzkosti počas dospievania, sociálne a politické problémy, osamelosť, romantiku, zaoberá vzťahmi s návykovými látkami a bojom voči nim. Kiedisova tvorba piesní sa počas rokov menila prostredníctvom týchto tém z miesta osobného rastu. Päť albumov kapely získalo multiplatinové ocenenie v USA, kapela získala 6 cien Grammy, okrem iných ocenení vrátane Video Vanguard Award za celoživotné dielo v roku 2000 na MTV Music Video Awards. V roku 2006 album Stadium Arcadium bol na prvej priečke predajnosti v čase vydania.

Anthony Kiedis je držiteľom ďalšej rady úspechov, vrátane vlastnej autobiografie Scar Tissue v roku 2004. The New York Times ju považuje za najpredávanejšiu autobiografiu, v ktorej sa dočítate o detstve Kiedisa, jeho dospievania a o prvých dvoch desaťročiach Red Hot Chili Peppers. V posledných rokoch, okrem takmer bezprestávkového turné kapela hrala na hudobných festivaloch pred stovkami tisích fanúšikov. V roku 2012 kapela bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy.

Kiedis a Red Hot Chili Peppers v súčasnej dobe nahrávajú svoj jedenásty štúdiový album, ktorého vydanie je naplánované ku koncu tohto roka.

Odovzdanie ocenenia Anthonymu Kiedisovi
Otherside
By The Way
If You Want Me to Stay

error20