Späť do histórie: Comeback najlepšej kapely sveta

Nástup Red Hot Chili Peppers na pódium sa dá prirovnať k zemetraseniu, basák Flea, bubeník Chad Smith, gitarista John Frusciante a pochopiteľne frontman Anthony Kiedis to rozbiehajú s takým nasadením, že poslucháčom behá mráz po chrbte.

bravo

O koncerte na ostrove Ellis Island v New Yorku vedelo len pár zasvätených fanúšikov. Rockové dunenie ale naraz nečakane zmĺkne a atmosféra sa zrazu mení. RHCP sa prenášajú do melancholického ticha, v ktorom dominuje len Johnova gitara, z Anthonyho vlasov padajú kvapky potu a jeho hlas znie rovnako smutne ako v balade „Tear“ z aktuálneho albumu By The Way.

bravo4

„Na konci sa všetko odpúšťa, prichádza okamih, kedy chceš všetko vzdať. Dal som všetko, čo som len mohol. Hovorím vám to, pretože ste to nikdy nevedeli…“ Anthony vie, o čom spieva. Na konte má kruté životné skúsenosti, hrobárovi doslova utiekol z lopaty. „Nie sme žiadne hviezdy, sme len banda chudákov“, hovorí Anthony a pokračuje: „Kto pozná okolnosti nášho života, za nič na svete by s nami nemenil“. Anthony a Flea sú jediní, ktorí prežili z pôvodnej zostavy kapely z roku 1983. Boli svedkami toho, ako sa spolužiak a gitarista Hillel Slovak v roku 1988 predávkoval heroínom.

Bohužiaľ ani smrt Hillela neodradila Anthonyho a Fleaho, aby nepokračovali v drogovej závislosti. „Po predávkovaní som prežil klinickú smrt“ spomína Anthony. Chada a Fleaho prenasledovala prokuratúra, pretože ich fanúšičky udali zo sexuálneho obťažovania. To je dnes všetko ale minulosťou. Red Hot Chili Peppers žijú ale absolútne zdravo. Žiadny alkohol ani drogy. Anthony hovorí, že za dynamickosťou v ich songoch stojí bolesť. „Utrpenie je našim stálym sprievodcom. Nenechá nas už asi do smrti v kľude!“.

bravo3

Zdroj: Bravo 2002

error20