Red Hot Chili Peppers – mimochodom skvelá kapela

bigbeng01Ak poviete o nejakej kapele, že zreje ako víno, môže to znamenať hocičo. Existujú kapely, ktoré sa rokmi dopracovali k skutočne osobitnému zvuku. Plnému a lahodnému. Ich nové album nedrhne na jazyku, skôr lahodí. Nahrávala ho kapela, ktorá si do názvu dala úplne opačnú chuť – pálivú a horúcu.

Reč je samozrejme o štvorici Red Hot Chili Peppers, ktorá pripravila nové album By The Way. Výborné, dospievané jedným dychom. Starostlivo pripravené a prekvapujúce. Vždy vybavené zmyslom pre melódiu. Schválne si vyskúšajte album spustiť s predstavou, že ste rozhlasový dramaturg a hľadáte nový singel do rádií. Tak si nejako nemôžete vybrať konečného kandidáta?

By The Way je logickým vyústením vývoja kapely. Red Hot Chili Peppers dnes už nie sú tou bláznivou kapelou, nosiaca slušné ponožky. Vyspeli, skludnili sa, odvrhli experimentovanie s drogami a sústredia sa hlavne na hudbu. Dnes už máme ohľadom papričiek jasno. Vieme, kam ich zaradiť, približne tušíme s čím prídu nabudúce a je na nich spoľah.

Album Blood Sugar Sex Magik bol skutočne v mnoha smeroch prelomový album. Jednak zaistilo svojim tvorcom vstup do prvej ligy, druhak znamenal probémy v kapele. Gitarista John Frusciante sa rozhodol kapelu opustiť. „V tej dobe ma nad vodou držal heroin a kokain. Bolo vo mne veľa bolesti a drogy ju dokázali zničiť. Rozhodne ale nechcem, kto mám problémy odporúčať užívanie drog. Chcem len povedať, ak sa cítite skutočne blbo, že už nemáte inú voľbu, do drog vpadnete“ spomína Frusciante na obdobie svojho „voľného pádu“, ktorý trval 5 dlhých rokov. Za drogy v tej dobe míńal 500 až 600 dolárov denne.

„Všade okolo sa motali díleri. Jednomu som dokonca bol dĺžny 30 000 dolárov a chcel ma zabiť. Bolo mi  to ale jedno, vôbec som sa o to ale nestaral. Keď sa na to pozriem s odstupom, som na tie dni pyšný. Som hrdý na to, čo som prežil a hlavne na to, že som sa z toho dokázal vyhrabať“ pochvaľuje si gitarista.

Nešlo však o jediného člena kapely, ktorý mal dočinenia s drogami. Basgitarista Flea priznáva, že ho pri hraní stimulovala marihuana.

„Bral som hocičo. Heroín, kokaín, psychotropické látky. Vlastne som bol s drogami v kontakte od 11 rokov. Trávu som hulil vo veľkom. Podľa mňa veľa hudobníkov pri hraní húli. Pre mňa to bola otázka meditácie a skutočného ponorenia sa do hudby. Keď som nehúlil, naša hudba mi znela trochu chladne“ popisuje Flea. Najhorším obdobím jeho života boli roky 1991 a 1993, kedy podľa jeho vlastných slov nebol ďaleko od samovraždy.

„Bol som na pokraji nervového zrútenia, nemohol som spať, trpel som hroznými neurózami. Musím však povedať, že okrem rodiny mi najviac pomohli chalani z kapely. Na nich mi skutočne záleží“ uzavrel Flea, ktorý mimochodom od svojich 31 rokov drogy neužíva. „Už som toho mal plné zuby, Z drog mi bolo akurát zle a bol som strašne unavený“.

Kapela ďalej spolupracovala s gitaristom Dave Navarrom a v roku 1995 vyšiel album s názvom One Hot Minute. Predávalo sa skvelo, ale s odstupom času je jasné, že tak úplne nepresvedčilo. Obsahovalo síce hitové skladby, Aeroplane, My Friends, Coffeeshop, ale vo výsledku šlo o pomerne chladnú a odpudzujúcu nahrávku. Bolo jasné, že chcú Red Hot Chili Peppers zase raz poriadne udrieť, musí sa niečo stať. Stalo sa! Stratený syn John Frusciante sa vrátil. Evidentne túžiaci získať novú prácu s kapelou. Znova sa očakávalo s čím kapela prekvapí. Bude to dobré, alebo snáď veľmi dobré?

Znovu vo forme

Bolo to vynikajúce! Volalo sa to Californication a skutočne išlo o veľmi silné album. Dravú, nadupanú, plnú hitov, ako to len Red Hot Chili Peppers dokážu. Bolo jasné, že s Frusciantom sa do kapely vrátil pôvodný duch. Skladby ako Scar Tissue, Californication, Otherside, Around The World či Californication sa stali každodennou súčasťou fanúšikov kapely. Nie je pochýb o tom, že vďaka Californication sa na kapelu namotalo úctihodný počet nových fanúšikov. Red Hot Chili Peppers boli v skvelej forme, preto nie je čo sa čudovať, že informácie o chystanej novinke sprevádzalo veľkolepé očakávanie. S producentom Rickom Rubinom kapela pripravila znova dlhú kolekciu, ktorej sotva len niečo vytknúť.

„Táto kapela pre mňa znamená úplne všetko. Som si istý, že zbytok kapely to cíti rovnako. Medzi nami štyrmi funguje určitá chémia. Poučili sme sa z chýb a dospeli sme. Som za to, že sme stále lepší a lepší.“ hovorí Anthony.

Zdroj: Big Bang 2002

error20