Späť do histórie: Náš Flea!

Michael Balzary, známy ako Flea, je zvláštny tvor. Energetický exhibicionista hrá ako boh. Zabudnite na skvelých hráčov, ktorý by sa najradšej skryli pred publikom. Stoja nehybne, hrajú fantasticky, ale je na nich nudný pohľad. Flea spojil šaškovanie s majstrovstvom!

FUNKY BEATS

„Ponožky budú!“ – zahlásil v jednom aprílovom rozhovore v naviazanosti na jeden incident, kedy kapla neváhala vystupovať a fotiť sa len v ponožkách. Na woodstockovom koncerte zasa prekvapili jedným z najkurióznejších prevlekov v dejinách rocku, na hlavách im pri rytmu blikali obrie žiarovky.

woodstock

Nesmierne radi šokujú, v takom prípade je voľnomyšlienkár Flea vždy najväčším ťahacím motorom. Z jazzmana sa stal rocker. So všetkým aj s tým, že každý jeden správny tvrďák musí aspoň raz za svoju kariéru vyfackovať novinárov. Tento rok 16. apríla sa Fleaho limit splnil. „Stále dookola sa babral v údajných sporoch, ktoré som mal mať na minulom turné s Johnom Frusciantom. Tak som mu jednu vyťal.“ „Vždy som považoval rock za hudbu pre blbečkov, vyrastal som na jazzu a toto mi pripadalo ako hlúpa nudná zábava. Moji hrdinovia boli Miles Davis a Dizzy Gillespie.“

Názor možno zmenil vtedy, keď zistil, že aj v rocku sa môže uplatniť ako talentovaný sólista a že mu z neho naprší ďaleko viac krytých šekov ako z uctievaného jazzu. Narodil sa v austrálskom Melbourne, v 5 rokoch sa jeho rodina sťahuje do New Yorku, po rozvode odchádzajú s matkou do Kalifornie. Jeho otec sa stáva miestny jazzman Walter Urban Jr., odkiaľ je jeho láska k jazzu. Hrá na trúbku – dokonca na čas sa stane členom orchestra, neskôr prechádza k basgitare,  objavuje rockovú klasiku – Hendrix, Kiss, Zeppelin a na škole vo Fairfax stojí u Red Hot Chili Peppers.

Na svoje zásady zabudol a nastúpil do rockovej kapely, ale bol to práve on, ktorý ju od začiatku ozvláštnil i inými vplyvmi, až jazzrockové inštrumentácie a funkové groove.

„Nikdy sme neboli kapela, ktorý by mohla byť vzorom čistého a zdravého životného štýlu.“ smeje sa Flea. „Vyrastali sme v Hollywoode, kde boli drogy rockovou kultúrou presiaknuté, nedalo sa im vyhnúť.“

flea

Keď okolo umierali kamaráti, najskôr Hilel Slovak a potom River Phoenix, chytil sa za nos a energiu vybíjal iným smerom. A oplatilo sa! Chili Peppers cválali míľovými krokmi k hviezdnemu vrcholu, albumy sa predávali po miliónoch, turné boli dlho dopredu vypredané,  prišla prvá cena Grammy. Spočiatku pouličný gang frackov sa naraz zmenil  vo famóznu funkyrockovú mašinu, ktorá dráždila každým albumom, každým vypredaným koncertom.

Rázovitý klaun je najviac vyhľadávaný i filmovými režisérmi, zahrá si i dokonca vo vydarenej scifi- komédií Návrat do budúcnosti alebo vo filme The Big Lebowski, rovnako ako v menších alebo väčších úlohách ďalších 15 snímkov rôznych žánrov.

Dokonca si zaobstaral Mercedes – Benz, dúhovo cirkusovej farby, rovnako ako na zákazku špeciálnu basgitaru renomovanej firmy Modulus. Model nazvaný Fleabass.

MBZ1

Zbožňovaný Flea ale v súkromí stráca. Ako tak zvláda absťák, ale rodinný život nie a nie naštartovať. Žení sa a rozvádza, súdi sa o deti, plodí ďalšie. „Nebolo to možné skombinovať, nie som rodinný typ, som strašne rád na turné“, hovorí Flea, ktorý i pri svojom inštrumentálnom talente, ktorý dokázal toľkokrát zúročiť, cvičí na nástroj denne – a nie len pár minút. Zbožňuje rýchlu jazdu, fandí miestnemu basketbalovému tímu Los Angeles Lakers. Založil súkromnú hudobnú školu v Silverlake.

„Nikdy by ma nenapadlo, že by som sa mohol živiť hudbou a ešte sa u toho tak náramne baviť. Po mladíckom vyvádzaní a experimentovaní s drogami som zistil, že najväčšia a najzásadnejšia porcia adrenalínu a endorfínu mi poskytuje to, čo viem najlepšie. Hrať na basu a hnevať ľudí.“

Akonáhle sa geniálny klaun Flea objavil v jedno dieli senzačných The Simpsons (Klaun Krusty má padáka), kruh symbolicky uzavrel. Aby bolo jasné, „who is HOT and who is.. NOT“.

Zdroj: Magazín z roku 2005

error20