Späť do histórie: Pikantný kalifornský recept Californication

Album kalifornskej funkrockovej párty Red Hot Chili Peppers Californication je malý zázrak. Papričky sa po štyroch rokoch vrátili do štúdia s chuťou a energiou patriacou mnohým mladším kapelám. Zmes funku, punku, rapu už od RHCP poznáme. Novinkou sú balady. Staré dobré sexuálne kúzlo s príchuťou sladkej krvi sa vrátilo!

1999

Nie, že by tento rok nevyšli lepšie albumy, ale po štyroch rokoch a odchodu gitaristu Davea Navarra nikto nečakal, že sa ešte niekedy vráti sláva tejto kapely z obdobia albumov Mothers Milk a Blood Sugar Sex Magik. Ale podarilo sa, vrátil sa i staronový gitarista John Frusciante, ktorý víťazne prešiel bitkou zo závislosti na heroíne.

Nemožné sa stalo skutočnosťou. Kapela, ktorú už skoro odpísali, nahrala v úplnej pohode album Californication, ktorého sa do dnes predalo už tri milióny kópií. Album produkoval rovnako ako pred ôsmimi rokmi Rick Rubbin a sami hudobníci v tej súvislosti neraz zmienili úspešné Blood Sugar Sex Magik. Pofľakujú sa po rovnakých kaviarňach. jazdia spolu na pláž, vedú staré známe rozhovory o umení a športe. Ako keby sa nič nezmenilo. Pritom Frusciante má nový chrup, Kiedis je krátko-vlasí blonďák a Red Hot Chili Peppers už zase hrajú skvelú hudbu.

Posledný album Californication, ktorého názov vznikol spojením slov Kalifornie a fornication (smilstvo), nieje len trojnásobným platinovým hitom, ale tiež ich doposiaľ najucelenejším albumom. Z polonahých a divokých bláznov dospeli v polonahých pánov v strednom veku. V ich živote sa striedajú tragické okamihy s nespútanou zábavou. Jednotliví členovia kapely často tvrdia, že sa majú radi, ale mnoho času už spolu netrávia.

Pri návšteve Los Angeles sa frontman Kiedis, basgitarista Flea, gitarista John Frusciante a bubeník Chad Smith snažia zhodnúť na nejakej spoločnej činnosti, ktorej by som sa mohol zúčastniť. Žiadnu skúšku nechystajú a návšteva športového zápasu neprichádza v úvahu, pretože Frusciante šport neznáša. Pýtam sa, čo robia na turné, keď majú voľný večer.

Všetci vybuchnú smiechom. „Ja by som zostal v izbe a meditoval“ hovorí Flea. „Chad by šiel do nejakého striptízového klubu, John by cvičil jógu a hral na gitaru a vlastne ani neviem, čo by robil Anthony.“

Naučili ste sa neliezť jeden druhému na nervy? „Nie, lezeme si na nervy prakticky neustále. Ale už sme si na to zvykli“ hovorí Flea.

John Frusciante prišiel k Chili Peppers ako 18 ročný. Znovu po návrate do kapely v roku 1999 Anthony Kiedis spomína na prvú skúšku s Frusciantom ako na výrazný okamih behom nahrávania albumu Californication. „Keď je John rozrušený, je nabitý neuveriteľnou energiou. Totálne všetko doplietol – bolo to chaotické, ako keď malé dieťa zdobí vianočný stromček. Ale potom sa mu podarilo zahrať prvý akord, a bolo to dokonalé. Bol som v siedomom nebi, keď som počul, ako nám to po toľkých rokoch ide.“

Ideme s Chili Peppers na večeru do marocké reštaurácie, kde časníci nosia fez a po jedle tam svoje umenie predvádzajú brušné tanečnice. Kiedis sa ospravedlnil kvôli nevoľnosti. Vraj mu napuchla hlava do veľkosti futbalovej lopty. Ostatní sa jeho výhovorke pobavene smejú.

„Raz som tu bol s mamou, napratal som sa k prasknutiu a potom som vypil 7 pohárikov vína. Vtedy som hrával každý večer basketbal. Bol som doňho taký blázon, že by som si nenechal ujsť zápas, len preto, že by som bol napitý a najedený. Samozrejme, že som potom ovracal celé ihrisko“ hovorí Flea.

FRUSCIANTE: „Raz si hovoril, že si hral basketball, keď si bol na extázi.“ Flea: „Áno. Bol som hore celú noc a šiel som hrať hneď v šesť ráno, keď svitalo. Akurát som nedal ani koš.“

Ešte ste stále najlepší hráč v kapele? Chad: Som lepší. Ale Flea je neskutočne rýchly. Myslím, že by sme si to mohli vpohode rozdať s ktoroukoľvek kapelou dvaja na dvoch. Kto by nás porazil?“

Ako hrá Anthony? Flea: „Raz mi pri basketbale poriadne vpálil s ramenom do ksichtu. Chad: „Je to divoch, Keď bráni drží sa vás ako kliešť, reve ako zviera a mláti okolo seba rukami.“

Frusciante sa onedlho ospravedlňuje, že musí ísť, pracueje na svojom treťom sólovom albume. Smith a Flea rozprávajú o svojich deťoch a spoločnom turné s Nirvanou po Južnej Amerike. Po dezertu vystúpenia brušnej tanečnice sa Flea zodvihne a zamieri na parkovisko. Ukazuje mi svoje nové auto, prezývané gašpar, ktorého každý diel karosérie je nastriekaný inou farbou.

MBZ1

„Myslel som, že to bude pekný umelecký kúsok“ hovorí Flea. Poslednú dobu ale začína meniť názor. Jeho 11 ročnej dcére Clare sa auto veľmi páčilo, ale teraz chce vysadzovať už blok pred školou.

Red Hot Chili Peppers dalo dokopy priateľstvo, rozdelil ich heroin a znovu spojila hudba, Ešte stále bývajú desať minút jazdy od seba, po 17 rokoch existencie kapely zostávajú svojráznou, ale nerozlučiteľnou rodinou.

Zdroj: Rolling Stone 2000

error20