Oficiálne: John Frusciante nekončí s tvorbou hudby, zverejnil nevydané skladby zadarmo pre fanúšikov!

Gitarista John Frusciante patrí k jedným z najlepších gitaristov planéty, ktorý už ani nepotrebuje zarábať peniaze. John Frusciante hudbu ľudom dáva, nie predáva.

frusciante

Gitarista John Frusciante si založil účet na http://jfdirectlyfromjf.bandcamp.com a https://soundcloud.com/jfdirectlyfromjf, kde pre svojich fanúšikov zverejnil množstvo nevydaných skladieb zo svojej minulosti!

„Keď niekto vydáva skladbu na cd, snaží sa ju predať, ale nedáva ju tomu človeku. Umenie je vec dávania. Ak by som spieval svoju pesničku priateľke, ide odo mňa k nej a to bez nákladov. To je dávanie. Ak by som Vám chcel predať vec, nehovorím, že som Vám ju dal, ale predal. Nahrávaním albumov umelci „dávajú“ verejnosti hudbu tým, že ju predávajú. Teraz si môžme myslieť, že výpredaje sú určené hudobníkom, ktorí milujú svojich fanúškov natoľko, že im agresívne predávajú produkty. Dať hudbu online zadarmo ľudom v týchto dňoch je dobrá pripomienka nato, že vyjadrenie umelca je vždy záležitosťou dávania, alebo predaja. Predaj je časť zarábania, umelecké vyjadrenie – tvorba, je dávanie. Tieto dve veci sú od seba navzájom odlišné a som presvedčený, že hudba by mala byť vždy, pretože ten kto miluje hudbu, miluje ju bez ohľadu na to, či je formou predaja alebo nie. Je mi potešením Vám dať svoju hudbu. Niekedy ju oznámim na svojej stránke. Akákoľvek moja nová hudba bude viazaná na SoundCloud účte.

Musím sa vyjadriť k situácií, ktorá bola vytrhnutá z kontextu. Nedávno nejaké webové stránky zverejnili informáciu, že „nemám publikum“. Bolo to nesprávne vynaložené, vytrhnuté z kontextu novinármi, rozhovor s Electronic Beats. Od chvíle, kedy som v roku 2008 opustil svoju starú kapelu, učil som sa a vytvoril som hudbu, ktorú som chcel počúvať bez fanúšikov. Avšak medzi rokmi 2008 a 2013, zakaždým keď som nahral skladbu, poslal som ju Aaronovi Funkovi a Chrisovi McDonaldovi a občas svojím priateľom. V tom čase som si uvedomil, že týmto priateľom, ktorým posielam hudbu, sú moje „publikum“, čiže ľudia, ktorí sú zameraní na moju hudbu. V januári 2014 som sa rozhodol zastaviť toto svoje „publikum“ v tom zmysle, že zastavil som toto zasielanie skladieb priateľom a pod. Nebolo to trvalé rozhodnutie. V skutočnosti, v minulosti som tiež mal túto fázu. Trickfinger nie je môj posledný album a nikdy som sa nevyjadril, že je posledný, ako tvrdia hlúpe webové stránky. Samozrejme mám svoje verné publikum a som si toho vedomý. Som za to vďačný, že mám svojich fanúšikov, aj keď nevytváram hudbu verejne, pretože je to „to, čo ľudia chcú“. Som rád za ľudí, ktorý sledujú moju aktivitu. Som rád za svojich skalných fanúšikov, ktorí nie sú len poslucháčmi mojej „dokončenej hudby“. Ďakujem Vám všetkým za existenciu!

– John Frusciante, http://johnfrusciante.com

error20