Rozhovor: Bubeník Chad Smith o albume The Getaway

wallpaper2016

Včera bubeník Red Hot Chili Peppers poskytol rozhovor pre rádio Absolite. Tento rozhovor sme zazamenali a prinášame jeho preklad.

G: Som veľmi vzrušený, že k nám telefonicky pripája MR. Chad Smith
G:Ako sa máš, kamarát?
CS: Mám sa fajn George a čo ty?
G:Tiež fajn, v prvom rade ďakujem, že si prijal pozvanie do nášho vysielania, najmä po správach čo sme počuli za posledných pár dní, dúfam, že Anthony sa má už lepšie.
CS: Áno už je mu fajn, ďakujem.. Dostali sme množstvo prianí odvšadiaľ, museli sme zrušiť pár koncertov. Anthony mal pred pár týždňami črevnú chrípku a vrátilo sa mu to, dostal bolesti a tak musel ísť do nemocnice na pozorovanie ale dôležité je, že to nie je nič vážne a my budeme mať koncert tento víkend v Ohio, v nedeľu, takže je späť. Je to silný chlap.

G: Odovzdaj mu aj odo mňa pozdrav
CS: Odovzdám, ďakujem.
G: A teraz sa poďme baviť o novej hudbe, nový album Gateaway vyjde presne o mesiac.
CS: Mmmm…wooohou…

G: Áno presne
CS: Red Hot je späť a my nemôžeme byť viacej vzrušení z nášho nového albumu, dlho sme na tom pracovali zažili sme veľa ups and downs (vzostupov a pádov). Flea si zlomil ruku v čase keď sme mali ísť prvýkrát do štúdia.. O 6 mesiacov neskôr sme oslovili Danger Mousa a začali sme pracovať úplne iným spôsobom ako doteraz. Spôsob akým pracuje on bol pre nás výzvou a ako skupina sme narástli, myslím, že to bolo fantastické a všetci sme veľmi šťastní. Myslím, že sa to bude ľuďom páčiť, teda neviem, dúfam, že hej. Nám sa to páči a to je dobrý začiatok.

G: Prvý singel Dark Necessities je už týždeň vonku a všetkým sa páči, najmä tu v Absolite radio , ľudia vravia, že je to naozaj funky pesnička a má dobré vibrácie. Mňa by zaujímalo, musel Danger robiť niečo s produkciou, je to prvý album čo ste robili bez Ricka Rubina za posledných 25 rokov.
CS: Možno to ako to znie..ako znie tá skladba, chalani (Brian a Nigel) majú silnú estetiku toho čo robia a ako chcú aby veci zneli a toho sme sa plne chopili. Máme radi Ricka, je fantastický, je to náš priateľ a tiež úžasný producent ale my sme chceli urobiť niečo iné a odlišné. Bolo veľmi dôležité tento krát urobiť zmenu a spolupracovať s niekým iným aby sme boli inšpirovaní iným spôsobom a to bol dôvod prečo sme začali spoluprácu s Brianom (a.k.a Danger Mouse) a Nigelom a mali sme naozaj šťastie, že sme robili s tak skvelými ľuďmi. Ale bolo to spoločné úsilie, vieš.. oni mali na starosti to ako to má znieť a vyzerať a my sme urobili hudbu aby znela tak ako mala.

G:Vieme, že máte pred sebou množstvo koncertov a festivalov ako napríklad Leeds v Británii či Lollapalooza..
CS: Áno George, sme skupina takže milujem hrať naživo. Radi vyjdeme na stage a rozbalíme to tam, dáme do toho všetko. .a budeme to robiť celé leto ako napríklad Lollapalooza, máme koncert v Japonsku, Kórei, pár kanadských festivalov. V júni začíname v Európe a budeme tam do konca roka.

G: Wau šialenééé
CS: Áno to je..

G: Tento rok budete už štvrtýkrát headlinerom na Leeds festivale
CS: Áno, sme potešení, vždy sa na to veľmi tešíme. Vždy radi koncertujeme v európskych krajinách.

G: Mám ďalšiu otázku, ako veľmi náročné je dať dokopy set list na koncerty?
CS: Je to veľmi náročné, vieš chceme hrať aj nové pesničky ale hlavne na festivaloch je to zložité lebo tam nie sú len naši fanúšikovia a je tam aj veľa iných dobrých kapiel a hráme kratší set, len asi 90 minút namiesto zvyčajných dvoch hodín takže je dosť zložité nájsť ten správny balans.

G: Zvykne to občas vrieť na stretnutiach kapely keď sa dohadujete, ktoré pesničky budete hrať?
CS: Nie to by som nepovedal.. často to záleží od Anthonyho ako sa cíti so svojím hlasom takže niektoré pesničky sa opakujú ale vždy sa dohadujeme , ktorú pesničku zahráme a či nezahráme dnes večer napríklad túto a podobne.. Set listy sa líšia, som si istý, že pesničky na Leeds liste bude iné ako tie na nejakom koncerte.

G: Neviem sa dočkať ako vás budem počuť hrať naživo..
Máme tu pár otázok od Red Hot fanúšikov chceš nejaké počuť?

CS: Áno, samozrejme
G:Táto je od Catherine Alice.. „narodila som sa v roku 1990, ktorý album je tvoj najobľúbenejší z tohto roku?“
CS: 1990? To bolo dávno mmmm neviem možno Nirvana?

G:Nevermind?
CS: Áno, Nevermind bol dobrý

G: Množstvo ľudí sa pýta na váš novy album, ktorý song z neho je tvoj obľúbený?
CS: Ooooh, to je ťažké.. mali sme hrať naživo Dark necessities ale Anthonymu bolo zle a my sme ešte nehrali žiadne pesničky z nového albumu zatiaľ…Naozaj ťažká otázka, mám rád veľa pesničiek z toho albumu.. na skúškach to ide úžasne. Mám napríklad rád Turning Red, ktorá je naozaj dobrá alebo ďalšiu, ktorá sa volá Go Robot, je to jeden z naozaj funky songov, ktorú rád hrám.

G: Ty nás dráždiš, my sme ešte nemali možnosť počuť ani jednu z nich.. Posledná otázka od Caspera, „kde vidíš kapelu o 10 rokov?“
CS: To nie je tak ďaleko, budeme robiť hudbu a hrať koncerty a budeme dúfam stále plní inšpirácie a rovnako zanietení ako sme dnes, a ako sme boli na začiatku. Toto je to čo robíme, toto je to čo milujeme a naším šťastím je to , že môžeme robiť to, čo milujeme. Kým niekto chce robiť hudbu z dobrých dôvod a zo srdca je to česť a mal by v tom pokračovať. Čo iné by som predsa robil? Vykrádal banky?

G: Ďakujem Chad. Bolo mi potešením, prajem ti veľa šťastia.
CS: Aj ja ďakujem, cením si to.

Pre Red Hot Chili Peppers . sk preložila Martina.

error20