Ďalšia recenzia nového albumu I’m With You

Päť rokov čakania na čerstvú a po zmene na poste gitaristu aj prelomovú nahrávku losangelskej partičky Red Hot Chili Peppers sa skončilo v posledných augustových dňoch. Svieži „závan do plachiet“ bol po odchode dlhoročného gitaristu Johna Fruscianteho, ktorý bol na predchádzajúcich albumoch kľúčovým (spolu)autorom prevažnej väčšiny skladieb, vskutku očakávateľný. Nahradil ho Josh Klinghoffer, ktorého prínos na novom albume je viac ako badateľný. Až natoľko, že fanúšikovia a recenzenti po celom svete sa opäť nevedia zhodnúť.

Nahrávka I’m With You je totiž posunom do iného hudobného priestoru. Núti vás znova sa zamyslieť, čo tie „čili papričky“ vlastne hrajú? Je zmes alternatívneho rocku, funku, popu a hip-hopu, ktorou boli výnimoční, to, čo nám stále servírujú? Už prvá vypustená lastovička s krkolomným názvom The Adventures of Rain Dance Maggie naznačila, že gitarové riffy ustúpia do úzadia a, obrazne povedané, „prvé husle“ bude hrať basgitara. Flea, ktorý svoju hru vycibroval natoľko, že na jeho basových linkách stoja základy takmer všetkých piesní, sa okrem toho venoval aj hre na klavír, ktorý vyčnieva hlavne vo veselej Happiness Loves Company a tiež v experimentálnom odkaze Even You, Brutus?.

Otváračka Monarchy of Roses je naopak typicky energická a nadupaná pesnička s invenčnými prvkami z dielne Klinghofera, ktorý má na konte spolupráce s Gnarls Barkley, PJ Harvey či s Beckom. Kapela si jeho prínos pochvaľuje najmä pre jeho abstraktný a skôr poetický štýl hrania, v ktorom sa miesi dekoratívnosť a efektové clony v pozadí. Tie dopĺňajú priamočiarosť v Look Around a hravosť s atmosférou v poslednej Dance, Dance, Dance. Vzhľadom k názvu piesne je zjavné, že ide o tanečný kúsok a náznaky vypaľovačiek sa dajú nájsť vo viacerých songoch na albume.

Aj to je jeden z prekvapivých momentov, ktoré prídu po vypočutí si celej novinky. Hoci stále pretrváva pocit z ťažko zaraditeľného cross-overu viacerých štýlov, na novinke o čosi viac vyčnieva práve disko-rockový nádych snúbiacich sa šľapajúcich bicích, hravých basových liniek a gitarového dráždenia. Frontman Anthony Kiedis však vo svojom prejave stále ostáva špecifickou a nezameniteľnou „pečaťou“ RHCP. Jeho spevácky vrchol na albume pre mňa predstavuje pieseň Brendan’s Death Song. Tú kapela zložila na prvej spoločnej skúške s Joshom a je venovaná zosnulému Brendanovi Mullenovi, dlhoročnému priateľovi kapely, ktorý stál pri jej koncertných začiatkoch. Akustická balada bez zbytočného pátosu je dokonalou a emotívnou rozlúčkou a dovolím si povedať, že z hľadiska obsahu aj vrcholom albumu.

Ostáva zhrnúť, že novinka I’m With You je skrátka dobrá. Staviam sa na stranu pozitívnych hodnotiteľov hlavne preto, že už prvý dojem, ktorý na mňa kapela spravila pri špeciálnom LIVE vystúpení z Nemecka prenášaného do celého sveta, mal kladný náboj. Nový „element“ Klinghoffer zapadol nielen na pódiu ale aj do samotného zvuku kapely a to na vystihnutie stačí. Album nemá výrazne slabé miesto a hoci je bežne prirovnávať kapely k iným, noví Red Hot Chili Peppers znejú, bez prílišného vykrádania samých seba, len a predovšetkým ako Red Hot Chili Peppers.

———–
Autorka: Michaela Žureková, zdroj: http://hudba.zoznam.sk/recenzie/2011-09-05-red-hot-chili-peppers-im-with-you

error20