Hudobné „Papričky“ na novom albume znejú dravšie

Po piatich rokoch sa vrátili Red Hot Chilli Peppers. Bez gitaristu Johna Fruscianteho, ale s dravším zvukom s džezovými sólami aj energiou, ktorú načerpali v Afrike.

Po piatich rokoch sa Red Hot Chili Peppers vracajú bez gitaristu Johna Fruscianteho. Nový album Im With You srší energiou minulých čias, ale nájde sa na ňom priestor aj pre doteraz nemysliteľné džezové sóla. Impulzy hudobníci načerpali aj počas ciest po Afrike.Nový album, nazvaný Im With You, budil veľké očakávania. Prvý dôvod je ten, že ho od predchádzajúceho titulu Stadium Arcadium delí viac než päť rokov. A druhý, ten hlavný, je, že ide o prvý album natočený po bezkonfliktnom odchode gitaristu Johna Fruscianteho. Ten bol okrem gitary aj autorom ich typických piesní.Zaujímavé je, že ani bez Fruscianteho nedošlo k zásadnejším odlišnostiam vo zvuku a v melódii. To kapela dosiahla raz, na platni One Hot Minute (1995), kde hral Dave Navarro z kapely Jane ‚s Addiction. No aj keď príchod nového gitaristu Josha Klinghoffera nespôsobil štýlotvorný efekt, rozhodne nastal efekt energetický. Do súhry RHCP sa vrátila väčšia výbušnosť.

Nová krv
„Rovnaké meno, ale úplne nová kapela,“ rozplýval sa nad dokončenou prácou bubeník Chad Smith v rozhovore pre časopis Rolling Stone. Basgitarista Flea zase prízvukoval v interview pre Stereogum: „Je to ako… znovuzrodenie.“

Popravde, vyhlásenie o „novej kapele“ pôsobí prehnane. Rukopis Red Hot spoznáte po niekoľkých taktoch. Možno však súhlasiť, že gitara znie dravejšie než na predchádzajúcich dvoch albumoch a takmer päťdesiatnici Kiedis, Flea a Smith sa nechali o generáciu mladším, 31-ročným nováčikom Klinghofferom „nabudiť“.

Dokonca i pieseň Brendan’s Death Song, venovaná nečakane zosnulému novinárovi a spoluautorovi knižnej biografie RHCP Brendanovi Mullenovi, presvedčivo vygradovala z pomalého úvodu do bujarej oslavy na počesť priateľa. Nový gitarista pritom ctí Fruscianteho školu. Veď okrem práce pre Becka, Gnarls Barkley či PJ Harvey hral aj na jeho sólových doskách, so svojím predchodcom sa dlhodobo priatelí a v Red Hot mu vypomáhal už v závere ich turné Stadium Arcadium.

Etiópske impresie
Nejde však len o to, že sa na albume pritvrdilo. Pocit eufórie striedajú aj melancholické skladby ako Police Station, Meet Me At The Corner a predovšetkým Even You Brutus? (Aj ty, Brutus), kde sa RHCP snaží vtesnať atmosféru antickej tragédie do štyroch minút vypätej rockovej balady.Hoci charakteristické postupy kapely, ako striedanie hybných funkových verzií a rapového odsekávania s melodickými refrénovými viachlasmi, zostali zachované, nehovoriac o typickom slape basgitary, nejde o stagnáciu. Menší, ale dôležitý posun nastal vďaka vstrebávaniu nových vplyvov. Zdôrazňujú sa africké inšpirácie, ktoré pozbierali počas cestovania po Etiópii. Niežeby Red Hot Chilli Pepers zrazu spustili ethiojazz a paradoxne nečakajte etiópske vplyvy ani od piesne Ethiopia, v ktorej svoje africké dojmy opisujú. Ide skôr o zaujímavé detaily, ako napríklad part „afro“ perkusií v skladbe Did Aj Let You Know.

Impulzy z iných žánrov
Práve kvôli oživeniu rytmiky hosťujú na albume hneď dvaja brilantní perkusionisti, Mauro Refosco zo zostavy Forro In The Dark, výbornej kapely brazílskych hráčov žánru Forró, a štúdiový profesionál Lenny Castro, ktorého služby využívali Eric Clapton, Rolling Stones aj Wayne Shorter. A nejde len o „Afriku“.Aj odľahčené srandičky v pochodovom rytme a so synkopujúcim pianom Happiness Loves Company by asi boli na predchádzajúcich albumoch nemysliteľné. Podobne ako džezujúce sólo na trúbku v tejto piesni Did Aj Let You Know. Podľa slov producenta Ricka Rubina mali „Papričky“ dostatok nápadov na dvojalbum, nakoniec sa však rozhodli materiál redukovať v prospech hutnosti nahrávky. Podarilo sa tak vydať kolekciu v rámci ich diskografie rozhodne nadpriemernú.

Hotnotenie HN: 4 hviezdičky z piatich
Zdroj: http://style.hnonline.sk

error20