Recenzia: Papričky si po päťročnej pauze pripravili album príjemných prekvapení

 

Už sme si zvykli, že Red Hot Chili Peppers si dávajú so svojimi albumami na čas. Na šťastie svojich fanúšikov nejde o prekombinované diela bez štipky spontánnosti a energie zachyteného okamihu. Zatiaľ posledný dvojalbum papričiek s názvom „Stadium Arcadium“ vyšiel v roku 2006 a odvtedy sa odohralo viacero dôležitých zmien.

Futuristický pop-rock
V prvom rade sa zmenil hudobný svet. Hitparádam kraľuje 80’s retro alebo chladná elektronika a gitarová muzika sa stáva viac-menej záležitosťou okrajových poslucháčov. RHCP tento trend otočili vo svoj prospech: „I’m With You“ je ukážkou moderného pop-rockového albumu, ktorého hitovosť nezabíja umelecký rast a moderné hudobné postupy nepopierajú rockové základy.

Už od úvodnej „Monarchy Of Roses“ je cítiť pulzovanie tanečnej rytmiky, trochu odťažitá skladba v závere exploduje v záplave emócií evokujúcich teplý letný vánok. Nastolené tempo pokračuje vo výbornej „Factory Of Faith“, ktorá nechá vyniknúť aj novica na gitarovom poste, Josha Klinghoffera.

Výkon mladého gitaristu si zasluhuje absolutórium. Svoju hru plne podriadil celku, často nie je ani hlasitosťou tak vytiahnutý ako jeho predchodca John Frusciante, no vždy je v správnom momente na správnom mieste, aby držal skladby pohromade (fantastická „Look Around“).

Basgitarista Flea behom päťročnej pauzy vyštudoval hudobnú teóriu, čo sa prejavilo hlavne na aranžmánoch nových skladieb. Tie sú košatejšie, ponúkajú viacero zákutí a počítajú s mnohými na papričky doteraz atypickými nástrojmi (klavír v takej „Happiness Loves Company“ alebo „Even You Brutus?“ je hlavným nositeľom melodických liniek).

Najvyzretejšie papričky
Aktuálny počin RHCP nie je albumom na okamžité zamilovanie. Je ako dievča, ktoré si už dlhší čas všímate na zastávke, pri každom očnom kontakte sklopí zrak a až po čase sa jej odvážite prihovoriť. Keď sa však tak stane, prepukne to pravé očarenie, namotávate sa na čoraz kratšie povrázky, až…

„I’m With You“ teda nie je albumom hitov v takom slova zmysle, akým bol napríklad „Californication“. Vtedy ste hneď vedeli, ktoré skladby už nikdy nedostanete z hlavy („Otherside“, „Californication“) a ktoré sú tak trochu do počtu. Po opakovaných vypočutiach novinky nadchne napríklad posedenie na pláži za sprievodu zapadajúceho slnka pri „Did I Let You Know“, našliapaná „Goodbye Horray“ alebo nostalgická „Police Station“.

Nie som si úplne istý, či niektorá skladba zvalcuje popové hitparády, ako napríklad „Snow (Hey Oh)“ alebo „Under The Bridge“ z bohatej minulosti skupiny.

„I’m With You“ je najosobnejší album Red Hot Chili Peppers, ktorý prirastie k srdcu a dá sa predpokladať, že obstojí aj v skúške časom.

Hodnotenie: 8,5/10

Zdroj: http://www.birdz.sk/hudba/red-hot-chili-peppers/18773-clanok.html

error20