Rozhovor s kapelou o novej knihe

Kapela Red Hot Chili Peppers včera 4. novembra poskytla rozhovor pre rádio KROQ pri príležtosti predstavenia svojej prvej oficiálnej biografie The Red Hot Chili Peppers: An Oral/Visual History.
Mali sme možnosť vidieť členov Red Hot Chili Peppers skoro všade v meste, takže sme boli prekvapení, Flea a jeho modré vlasy, Athony s fúzmi a nakoniec pohodový Chad v čiapočke a kockovanej košeli. Ako celok Red Hot Chili Peppers majú veľa chémie, sú takmer duchovne synchronizovaní a myslíme si, že je to úplne evidentné v ich hudbe. Takže prišlo to ako prekvapenie, keď kapela kedysi pestovala zvar – alebo skôr pochybovali o potenciáli ich hudby.
Anthony Kiedis so smiechom spomína na svoje začiatky: „Predpokladali sme, že budeme trvať až do marca toho času. Robili sme to asi mesiac alebo tak a vidíte ako to chodí“

„Myslím, že máme šťastie. Myslím, že bohovia sa usmievali na nás a opakovane hľadali nových ľudí na hranie, aby v tom bola čarovná chémia, oddanosť k hudbe, energia a vytvorenie niečoho cool.“ – Anthony Kiedis

V niektorých bodoch, Kiedis bol dokonca vyhodený z kapely, hoci to nebolo niečo čo spôsobilo hádku, Red Hot Chili Peppers vždy sa vrátili z vyváženým centrom. Kiedis upresňuje: „Áno, aspoň raz, možno pár vykopnutí. Jeden pre istotu… mimochodom, uvítal som to v tej dobe. Myslím, že mám šťastie. Myslím, že bohovia sa usmievali na nás a opakovane hľadali nových ľudí na hranie, aby v tom bola čarovná chémia, oddanosť k hudbe, energia a vytvorenie niečoho zaujimavé, aké su šance? Nachádzať to v jeden čas je naozaj bizardný zázrak v živote… sa to stane – myslím – ak vaše malé receptory sú otvorené pre tých správnych ľudí“.

Anthony Kiedis: „Boli sme nadšení keď sme začínali. Všetci sme žili ak nie v rovnakej izbe, tak v rovnakom dome. Keď prišlo mať koncert, bolo to „Ok, urobíme leták, zdvihneme telefón a povieme ľudom že hráme, ideme dole do baru a sedíme na barovej stoličke a rozprávame sa zo všetkými dievčatami, ktoré prišli, mysleli sme že sme nikto v tej chvíľi, tak nám nevadilo mávať bielou vlajkou.““

V priebehu rokov sa členovia Red Hot Chili Peppers zmenili od príliš nadšených chlapcov z Fairfax High School na rockové legendy, ktoré su dnes. Tento nárast so sebou priniesol bolesť a radosť pre členov, Kiedis sa k tomu vyjadril „No, vďaka bohu za obe v prvom rade. Ak by to bola len prechádzka po celú dobu, nemyslím si, že by sme to lepili. Dáva nám to možnosť zažiť omyl, dobrý omyl a viem čo je to dostať sa na druhú stranu, potom to znamená niečo, s čím vyrastáme spolu. A nové skúsenosti. Bez ohľadu na pomer, vďaka bohu za oba“.

Opodstatnenosť tohto rastu je je zrejme v preferenciách Last.hm poslucháčov. Väčšina poslucháčov má rada staršie albumy. Ich najnovšie vydanie Stadium Arcadium je testne pred albumom Californication od kapely s 23,210,505 odkazmi v porovnaní s 22,613,195. Zatiaľ čo album z roku 2002 z 18,92,4015 odkazmi. V roku 1991 z albumom Blood Sugar Sex Magik, ktorý sa plaví ako starší materiál od kapely, ktorý kapelu posunul do popredia má 10,56,6290 odkazov. Takže je štvrtý najpočúvanejší album poslucháčov. sme veľkými fanúšikmi ich starších vecí, ale ich najstaršie albumy sú najmenej počúvané medzi poslucháčmi.

„Pre mňa a Anthonyho je predovšetkým to, že sme začali hrať v kapele v Los Angeles, v punk rockovej scéne s kapelami, ktoré obdivujeme“ – Flea

Časť tejto histórie a radostná premena je zvýraznená v Red Hot Chili Peppers a Brendan Mullens novej knihe fotografií The Red Hot Chili Peppers: An Oral/Visual History.
Flea povedal že je to „krátka verzia“ táto kniha, ale nakoniec si uvedomil hĺbku dokumentov v okamihu Red Hot Chili Peppers a Los Angeles histórie
„Neviem ako mám začať, ale dali sme sa dokopy z našim priateľom -Brendan Mullen- ktorý je skvelý človek, nejaká pevná súčiastka v začiatkoch punk rocku v Los Angeles na konci 70. rokov, on je niekto, ktorý nám dal nejaké to naše prvé vystúpenie. Kedysi on rezervoval miesto v Club Lingerie, na Sunset , prvý krát sme tam hrali v 1983. Pre mňa a Anthonyho je predovšetkým to, že sme začali hrať v kapele v Los Angeles, v punk rockovej scéne s kapelami, ktoré obdivujeme: The Weirdos, The Screamers, The Germs, Black Flag. Tieto kapely mali mytologický stav pre nás…, pre mňa to bolo najromantickejšie, vzrušujúce, dynamické, tragické, krásne, poetické, zvieracie, divoké, umelecké, krásne, intenzívna vec, viete? A Brendan bol naozaj zásadnou súčasťou“.

„Kľúčom k bytiu sily, emócií, fyziky je dostať sa z cesty a nechať Boha hovoriť.“ – Flea

Anthony Kiedis tiež váhal o knihe, pretože nebol včele tohto projektu, nezamýšlal sa nad tým, o ďalšej foto knihe kapely „Boli sme v strede veľmi, veľmi dlhého turné. Takže môj úsudok, vnímanie a pohľad na život bol veľmi divný… bol som unavený, ani som nespal, mal som zlomenú nohu práve v Baltimore. Ale prišli spomienky, keď som uvidiel fotografie ku knihe, ktoré som miloval v priebehu rokov a videl som v nich ten proces, videl som ako sme sa za tie roky rozvinuli. Tiež som myslel na Hollywood na počiatku 80. rokov, aké to bolo veľmi magické mesto. Začali sme cestovať mladý, videli sme kus sveta, Hollywood špeciálne v tej dobe a ja som vedel, že sme mali veľa fotografií z prvých dní a myslel som si, že by bolo cool ukázať kohútov z doby, z ktorej sme prišli“.

Red Hot Chili Peppers sú tu skoro 30 rokov a ich hudobná vytrvalosť „je radostná“ a „bolestivá“ cesta, ktorá ich napadne, ale nezlomí. Flea opísal proces, aké je to byť na pódiu a vyvíjať proces zábavy „Mám pocit, ako by sme boli teraz ešte lepší, keď ideme ďalej. Myslím, že budeme hrať a ukážeme vám ako preniknúť do tejto divokej časti seba samého. Necháme to všetko plynúť, preťože viete, je to charakter hudby. Na začiatku je to pre mňa, že som vyčerpaný až do kolapsu, idem do svojej hotelovej izby a cítim ako nemôžem to robiť, budem umierať. Nemôžem to robiť túto noc čo noc. Je viac než 8 mesiacov turné predo mnou. Ale ako čas plynie, uvedomíte si, že robíte a prežijete. Začnete premýšlať, ok toto prežijete. Nielen prežijete, ale naučíte sa nové spôsoby, ako zvýšiť vašu energiu a udržať vaše telo silné a aby sa vaša myseľ zamerala na úlohu… kľúčom k bytiu sily, emócií, fyziky je dostať sa z cesty a nechať Boha hovoriť.“

Ich piesne hovoria sami za seba. Náš vlástný malý príbeh o ich vplyve nie je ojedinelý. Možno Red Hot Chili Peppers sa len nedopatrením správajú ako funk-rock inšpirujúce guru pre mnoho Angelesanov.

Pre mnohých z nás sú Red Hot Chili Peppers kapela, ktorá má mytologický stav pre nás ako: najromantickejšia, vzrušujúca, dynamická, tragická, krásna, poetická, zvieracia, divoká, umelecká, krásna, intenzívna vec. Viete?

Zdroj: http://kroq.radio.com/2010/11/04/red-hot-chili-peppers-unofficial-kroq-ambassadors-of-los-angeles

error20