Bubeník poskytol rozhovor pre ultimate-guitar

Chad Smith môže byť pomenovaný ako najviac pracujúci hudobník v priemysle. Od príchodu na hudobnú scénu v začiatkoch 80. rokov, muž ktorý je najviac známy vďaka Red Hot Chili Peppers, ukázalo sa, že jeho talent sa rozšíril ďaleko za hranice hard rocku / funk žánru. Chad, ktorý v posledných rokoch vykonal všetko, od superkapely (Chickenfoot), hudba pre deti (Rhythm Train with Leslie Bixler) až na jednoduchú rockovú spoluprácu (Glenn Hughes). Jedným z najviac venovaným projektom bubeníka bola však inštrumentálna kapela Bombastic Meatbats. Myšlienka sa pôvodne splodila z rokovania z gitaristom – Jeff Kollman, klávesista – Ed Roth (vzájomná podpora muzikantov pre – Glenn Hughes), ktorí zistili, že ich jammovanie bolo hodné na vytvorenie albumu. Neskoršie kapelu doplnil basista Kevin Chown. Kvarteto vydalo svoj debutový album v roku 2009 a v októbri 2010 ďalší album More Meat.

Za krátku chvíľu Chadova spolupráca s Bombastic Meatbats a pobehovanie okolo jeho ďalšieho albumu s Red Hot Chili Peppers naznačovalo, že jeho éra s Chickenfoot je u konca. Ale v nedávnom rozhovore s Ultimate-Guitar.com, Smith rozptýlil akékoľvek zvesti a potvrdil, že je stále aktívny člen Satrianiho – Hagarovho – Anthonyho superkapely.

Bubeník potvrdil, že má stále veľa tvorivej energie pre Kiedisa a gang, nebojte sa. Chad je „nadšený“ a očakáva veľa od nového Red Hot Chili Peppers albumu.

Musím povedať, aký ste boli zábavný na Chickenfoot DVD Get Your Buzz On. Bol si na ulici a robil si rozhovor, pýtal si sa ľudí, či niekto pozná Chickenfoot.
Chad: Muž na ulici? Ach, áno. Len som sa prechádzal a rozprával s ľudmi, a oni „Nie, nikdy som o nich nepočul, neviem čo je to za člena.

Bola tam zvesť, že nebudeš pokračovať v Chickenfoot
To nie je pravda. Sam rád hovorí. On bol milo frustrovaný. Vedel, že celú dobu som bol v inej skupine. Malá skupina z Hollywoodu – no, dve skupiny – ale jedna z nich mi momentálne zaberá najviac času. Tak on bol trochu sklamaný, ale hrali sme druhý deň a bola to naozaj zábava. Mali sme znova skvelý čas. Takže Joe je so svojim sólovým albumom na turné, myslím, že začína teraz. V decembri, alebo dva týždne v januári začneme. Doteraz som pracoval s Red Hot Chili Peppers. Pôjdeme do štúdia pravdepodobne v polovici januára. To je plán.

Ako unikátny je proces písania s Bombastic Meatbats v porovnaní s Chickenfoot a Red Hot Chili Peppers?
Sú rôzne a sú rovnaké. Vašim cieľom je hrať čo najlepšie piesne. V Chili Peppers je to vždy jam. Potom máme ľudí, ktorý prídu z nápadmi, takže je to kombinácia oboch. Chickenfoot vec je viac – určite na začiatok zoznamu – Joe má veľa nápadov. Potom on a Sammy sú spolu. Potom ja a Mike prídeme z LA a povieme „Jo, máme skvelé nápady„. Joe príde z pôvodnou myšlienkou, nielen s piesňou, ale riffom. Potom každý príde z niečím, čo je skvelé. Pre Meatbats je to naozaj ekologické. Z 12 piesní, by som povedal, že 8 prišlo z jammovania.

Máš sen s akým spolupracovníkom by si chcel pracovať?
Jo, ja by som chcel hrať z Jimmy Page. Kto by nie? Máme rovnakým manažérov a on prišiel na niektorý z našich koncertov. Som tak šťastný, že hrám s tými najlepšími hudobníkmi. Som vo fantastickej hudobnej situácií. S Chili Peppers hráme už 25 rokov a sme stále radi za to, čo robíme. Sme šťatný a vďačný. Meníme sa a rastieme. Myslím, že nech idem do všetkých svojich hudobných situácií tak som rád, že robím hudbu. To je to čo mám rád. Som naozaj šťastný, ale pracujem na tom. Chcem neustále rásť a stále byť lepší ako človek, hudobník, priateľ, otec, manžel. To všetko ide ruka v ruke.

Gratulujeme. Bol si zvolený 10. najlepším bubeníkom za posledných 25. rokov podľa Rhythm magazínu. Ako sa cítiš mať to ocenenie?
Pripadám si tak starý! Je to naozaj pekné. Je to vždy pekné, byť uznávaný svojími rovesníkmi v priemysle, alebo svojich fanúšikov – kohokoľvek. Čo sa týka zoznamov a podobných vecí, to znie ako súťaž. Nechcem byť naozaj prihásený do súťaže. Hudba nie je o súťaži. Je to vpodstate vaša vec, čo sa vám pači a čo nie. Máte na výber. Je to naozaj príjemné, pretože som na to hrdý a robím to najlepšie, ako môžem. Je to skvelá vec, že môžem inšpirovať niekoho v hudobných nástrojoch, alebo k založeniu kapely, je to skvelé. Pre ľudí, ktorí ešte len začínajú je to vpohode.

Rozumiem, že Red Hot Chili Peppers pracujú na albume.
Pracujeme na tom, ako hovoríme. Za 20. minút odchádzam do štúdia a striháme piesne. Robíme album a ja som veľmi nadšený. Znie to skvele.

Je to prísne tajné toto miesto?
Jo, je to prísne tajné (smeje sa)! Poviem vám ako to znie. Hudba je ako Red Hot Chili Peppers. Je odlišná? Áno. Stále sa meníme a rastieme, snažíme sa mať a skladať lepšie piesne. Je to určite Red Hot Chili Peppers.

Čo sa týka Meatbats, bude tam rozsiahle turné?
Jo. Dobrá vec je, že by sme mohli mať nejaký čas, aby sme mohli hrať. Máme niekoľko show v Los Angeles na konci októbra. V novembri hráme v DC, Philly a New Yorku. Jedná sa o druh dátumov. Nie je to ako turné , že budeme hrať na rôznych miestach. Je to vždy, keď sa môžeme všetci zísť. Pri poslednom koncerte ludia boli radi „Čo je to?“ Tentoraz ľudia volajú a žiadajú nás hrať. Chceme to urobiť, je to vzrušujúce.

Zdroj: http://www.ultimate-guitar.com/interviews/interviews/chad_smith_considers_himself__lucky_fortunate_and_grateful.html

error20