Red Hot Chili Peppers v uplynulom roku 2010

S príchodom nového roku 2011, v ktorom kapela vydá nové album sme sa rozhodli zostaviť rebríček najzaujímavejších noviniek ohľadom kapely v uplynulom roku 2010.

29. januára – kapela vystúpila po 29. mesiacoch

Kalifornská štvorica sa predstavila na galavečere nadácie MusiCares, kde kanadskému hudobníkovi Neilovi Youngovi udelili dva dni pred 52. ročníkom odovzdávania cien Grammy titul MusiCares Osobnosť roka. Red Hot Chili Peppers sa v Kalifornii ukázali v zostave s novým gitaristom Joshom Klinghofferom, ktorý je už s definitívnou platnosťou novým členom skupiny. Tridsaťročný Klinghoffer nahradil o deväť rokov staršieho Johna Fruscianteho. Ten z kapely odišiel, pretože sa chce sústrediť na vlastné hudobné projekty. S ostatnými členmi RHCP sa ale nerozišiel v zlom a Flea, Kiedis i Smith jeho rozhodnutie rešpektujú.

9. februára – bubeník v rozhovore hovoril o novej ére z novým gitaristom

S týmto novým albumom chalani idete novým smerom alebo len robíte novú hudbu ?
Chad Smith:Je to nový smer, pretože máme nového gitaristu, Josh Klinghoffer, on je naozaj úžasný hudobník, takže to je samozrejme zmena. Ale je to tiež zmena, pretože máme nového člena v skupine, on je veľmi talentovaný, veľmi muzikálny. Je to čerstvé, je to zábava, každý je v dobrej nálade, každý prichádza s množstvom dobrých nápadov. Ja sa teším na to, čo prinesie budúcnosť. Viem, že to bude iné a vzrušujúce. Jednoducho, mám to naozaj rád, som šťastný, že vstávam každý deň a idem na skúšku, pretože viem, že niečo nové a skvelé sa stane, tak to hľadám, je to úžasné.“

10. apríla – gitarista John Frusciante zvolený za najlepšieho gitaristu

V marci 2010 bola v BBC radio anketa s názvom The Axe Factor, s cieľom vybrať najlepšieho gitaristu za posledných 30. rokov (1980-2010). 40. gitaristov bolo v tejto ankete, veľa z nich pochádzalo z Veľkej Británie, ktorá mohla byť jedným z faktorov pre výber víťaza.
Výsledky ankety boli vyhlásené na večer 9. apríla v špeciálnej šou, ktorú sprevádzal Steve Lamacq.
Top 5 gitaristov:
1. John Frusciante – 13,9% z celkových hlasov
2. Slash – 10,3%
3. Matt Bellamy – 8,6%
4. Johnny Marr – 6,8%
5. Tom Morello – 5%

17. septembra – kapela nahráva nové album

Americká skupina Red Hot Chili Peppers (RHCP) začala v pondelok 13. septembra nahrávať nový štúdiový album. Na akcii Celebrity Expression Session nadácie Surfrider to potvrdil spevák kapely Anthony Kiedis.

“Piesne sme tvorili jedenásť mesiacov. Práve pred jedenástimi mesiacmi od nás odišiel gitarista John Frusciante. Bol to jeden z momentov pri ktorom si kladiete otázku: ‘Je to dobré alebo zlé?’ Pre neho to bolo dobré, pretože chce viac experimentovať, skúšať nové veci. Pre nás to ale taktiež bolo dobré, lebo máme nového člena, s ktorým sme už nahrali veľa materiálu,” uviedol 47-ročný Kiedis.

22. októbra – kapela je v polovici nahrávania

Fanúšikovia moderného rocku netrpezlivo čakajú nový album Red Hot Chili Peppers, ktorý má vyjsť na jar budúceho roku. Podľa aktuálnych správ od bubeníka Chada Smitha idú prípravy veľmi dobre – hudobníci majú už polovicu materiálu hotovú a dokonca rezervujú si vystúpenia na festivaloch pre rok 2011.

“S novým albumom sme na pol ceste. Pripravili sme už asi tak 20 piesní a pár máme rozrobených”, uviedol bubeník v rozhovoru pre MusicRadar.com. Ešte prezradil: “Keď budeme mať všetko nachystané, skladby pretriedime a urobíme z nich skvelé album”. Ako Red Hot Chili Peppers spomenuli nedávno, o produkciu sa postará Rick Rubin.

Aj keď termín vydania nástupcu albumu Stadium Arcadium zatiaľ nie je známy, členovia zoskupenia by album radi predstavili fanúšikom behom marca. Frontman Anthony Kiedis a ostatní si ale nechávajú rezervu. “Robíme na tom už dlho. S vydaním nechceme rozmýšlať – najneskôr do leta 2011 bude album na pultoch,” sľúbili hudobníci.

8. októbra – Red Hot Chili Peppers je 3. najobľúbenejšia kapela na Myspace

Kategóriu skupina ovládli austrálski rockeri AC/DC. Druhú priečku hlasujúci prisúdili americkej grungeovej formácii Nirvana a tretie miesto kalifornskej kapele Red Hot Chili Peppers.

4. novembra – kapela sa zúčastnila autogramiády prvej oficiálnej knihy

18, 23. novembra – kapela potvrdila dva koncerty na leto 2011

– 24. septembra 2011 na podujatí Rock in Rio v brazílskom Riu de Janeiro

– Sonic festivale v Osaku a Tokyu – Japonsko (7, 8. august 2011)

Všetky tieto informácie máme v starších novinkách.

error20