Bubeník poskytol rozhovor pre IGN.com o novej ére RHCP

IGN sa naskytla príležitosť sadnuť si s dlhoročným bubeníkom Red Hot Chili Peppers Chadom Smithom a porozprávať sa o tom, čo robil, keď kapela mala prestávku, o novom gitaristovi a o super producentovi Rick Rubinovi.

Vzhľadom k tomu, že ste teraz v štúdiu, je to biznis ako vždy, alebo nový Red Hot Chili Peppers album má vlastný život?

Každý album má rozhodne svoj vlastný život. Pozerám na rovnaké tváre, s výnimkou nášho nového gitaristu Josha Klinghoffera, skutočne to tak je, je to veľká zmena pre nás. Skutočne sme boli pripravený ísť do toho a pracovať na novom albume. Boli sme dobre pripravený a stále je to vzrušujúce robiť albumy. Sme tak šťastní, že robíme to čo máme radi. Bola to veľmi upokojujúca a zábavná skúsenosť. Keď sa bavíme a ide to skvele a ľahko, viem, že vzniknú z toho skvelé veci.

Čo sa týka prípravy, trénujete veľa, alebo čo je za tým?

Tvorili sme skladby, ako je to možné. Rick Rubin mal veľa práce s nami, keď sme mu zahrali naše piesne, prišiel s kreatívnimi nápadmi a pracovali sme na tom viac. Písali sme piesne 11 mesiacov a potom pár mesiacov sme pracovali s Rickom a to je to, čo si myslím, že sme pripravení. Neprichádzate s novými vecami. Mám na mysli veci, ktoré sa menia, keď ste v štúdiu, ale vpodstate sú to úpravy piesní, takže sa môžete sústrediť len na hranie, to je skvelé, v štúdiu je to čarovné.

Je zrejmé, Rick Rubin zažil úspechy kapely. Aký mal k tomu vplyv. Čo priniesol k stolu pri výrobe?

Je tak informovaný v oblasti hudby, je to náš priateľ a veríme mu, čo v skutočnosti robí. Veríme mu, pretože je hudobný a často aj jeho myšlienky sú, povedal by som o 85% sa môže zlepšiť naša pesnička. Často jeho nápady sú správne a to robí pieseň lepšiu a dáva jej to väčší zmysel. Sme druh zo všetkého trochu. Jeho nápady sú naozaj výstižné, je to taký pocit ako: to je to, čo počujem a to je podstata tejto piesne. On je veľký, roztomilý medvedík a poznáme ho tak dlho, poznáme sa tak dobre, že môžme dobre aj pracovať. Je veľmi užitočný a stále je lepší a lepší v tom, čo robí.

To je desivé. Pretože on je jeden t ých najlepších chalanov…

Viem, viem. Myslím, že miluje hudbu tak veľa. Je to naozaj fanúšik hudby a má naozaj dobrý inštinkt na to, čo považuje za správne, je to veľmi užitočné pre nás.

Máš veľa sólových projektov. Ako sa cítiš keď vypneš a robíš svoje vlastné veci

Všetci hráme z mnohými rôznymi ľudmi, vždy. Vzali sme si voľno, pretože sme nechceli byť v Chili Peppers pár rokov, bola to vec, ktorú sme povedali a urobili sme to. Nebolo to „oh urobme si prestávku“ „Bolo to prvý krát za desať rokov, bolo to písanie, nahrávanie, turné a potrebovali sme si jednoducho odpočinúť od cyklu a to všetko sme chceli urobiť v našich životoch, bez toho, aby sme mali záväzky“.

Počas prestávky som bol so Sammym, Mikeom a Joeom v kapele Chickenfoot a bol to zábavný projekt. Hral som s vlastnou kapelou. Bolo to úplne odlišné od Chili Peppers. Dokonca som urobil album pre deti s Dick Van Dyke. Proste čokoľvek. Hral som na album s Kid Rockom. Myslím si, že je to zdravé hrať s ostatnými ľudmi. Som hudobník, to je to čo robím, čo mám rád a jednoducho neprestanem hrať len kvôli tomu, že moja kapela má prestávku. No a čo sa stane, keď ste znova v kapele? Máte skúsenosti a hráte ďalej. Nebola to len dobrá vec, hráte s inými ľudmi a príde to znova… je to ako v manželstve. Môže byť 23 rokov v manželstve a potom odísť, mať sex s nejakou horúcou slečnou. Môžete sa vrátiť, oceníte lásku, pretože sa milujete navzájom a je to naozaj zvláštne, samozrejme, že je nová osoba v kapele, je to naozaj úžasné, všetko je nové a nové.

Bolo to veľmi zábavné a zaujímavé, napriek tomu sme pokračovali ďalej v procese poznávania Josha ako človeka a hudobníka. Jeho prínos hudby na tento album bol fantastický. Nie je to tak, že by sme mu povedali čo má robiť. Je to veľmi kreatívny človek, hrá na basu, bicie, klavír, gitaru samozrejme, spieva. Poznáme ho už dlho a bola to prirodzená vec vziať ho. On bol našou prvou voľbou. Premýšlali sme o iných ľudoch, ale hrali sme s ním už predtým, cestoval s nami trochu počas posledného turné a poznáme ho veľmi dlho. Teraz je neoddeliteľnou súčasťou kapely.

Aké máte očakávania chvíľku pred vydaním albumu?

Nemôžem rozprávať kecy, aby niekto nepovedal „je to moja vec a je mi jedno, čo si niekto myslí“. Chcem aby sa to ľudom páčilo. Skutočne. Pretože si myslím, že robíme skvelú hudbu a svet potrebuje pozitívnu, skvelú hudbu, takže chcem, aby ju čo najviac ľudí počulo.

Pracujete na niečom veľmi dlho, je to veľmi blízko k svojmu srdcu a blízko k dušiam štyroch a ďalším piatym ľudom na nejakom mieste. Znelo by to veľmi sebecky, ale my sme urobili hudbu pre nás. Ak sa nám to páči je to skvelé. Potom je to vonku a vo svete a následne u toho, komu sa páči.

Myslím, že nevieme, čo sa bude diať. Viem, že náš album vyjde, myslím si, že bude skvelý a bude sa ľudom páčiť. Chystáme sa hrať spolu s niektorými ďalšími piesňami do celého sveta pod dobu jeden a pol roka. To je to, čo sa bude diať. Je to skvelé, pretože sme pripravení to urobiť, sme nadšení hrať. Sme nadšení hrať naživo, sme nadšení z nášho albumu a sme nadšení, že Josh je v kapele. Je to niečo ako nový začiatok pre nás po 27. rokoch. Je to skvelé. Všetci sú pripravení vyraziť.

Zdroj

error20