Ďalší rozhovor s basgitaristom o novom albume I’m With You

Ako by si charakterizoval skúsenosť tvorby albumu I’m With You. Ako sa to líši od práce na iných albumoch?

No existuje niekoľko obrovských rozdielov. Prvý rozdiel je, že John Frusciante opustil kapelu, bol obrovskou časťou nášho tvorivého procesu. Som tak vďačný za neho. Napísal materiál pre mnoho naších najpopulárnejších piesní, proste dal nám toľko toho ako skladateľ,  hráč a ako človek. No a práve po jeho odchode z kapely som si myslel, že nebudem môcť pokračovať v kapele bez neho. Ale akonáhle odišiel, uvedomil som si, že je odlišné riešenie pre túto situáciu. Cítil som toľko lásky ku kapele, k Anthonymu, no a len som chcel aby sme to urobili. Josh Klinghoffer je náš gitarista a je úplne iný ako John. Naša kapela sa pohybuje v úplne inom smere viete? Stále to znie ako Red Hot Chili Peppers, ale je tam mnoho iných vecí. Josh je veľmi texturálny, poetický, úžasný hudobník a práve prichádza z iného smeru, ktorý sme mali predtým. Takže sme reagovali naňho a vytvárame úplne odlišný smer, je to skvelé. Ďalší rozdiel je, keď sme mali prestávku, šiel som na USC študovať hudobnú teóriu. Začal som hrať na klavír – je to tak odlišné miesto. Mnoho piesní na albume bolo napísaných na klavíri. A Josh tiež hrá na klavíri. Takže to bola hudba z klavíru a to sa nám nikdy predtým nestalo. Takže tieto zmeny sú naozaj veľké pre nás, estetické, emocionálne i duchovné. Je to dosť rozdielna vec. Naša kariéra bola sériou života a smrti a znovuzrodenia… takže je to veľmi zmysluplné, omladzujúce znovuzrodenie pre nás.

Tento nový album je šiesty v poradí, na ktorom spolupracujete s Rickom Rubinom. Vždy ma zaujímalo akú úlohu má producent v kapele? Ako celý proces prebieha?

Za prvé, píšeme všetky skladby. Písali sme dlhú dobu pre tento album, neviem presne, deväť mesiacov a potom sme pracovali s Rickom. Vytvorili sme 60 piesní, tak nejak. Keď sme všetko napísali, zahrali sme mu všetky pesničky a on mal pripomienky. Mal len krátke komentáre naozaj. Niečo ako „Pozrite sa, táto časť nie je dobrá, alebo táto časť je skvelá a nemusíte ju hrať dlho.“ Vždy skúšame všetky svoje nápady a on má vždy pravdu. Zvyčajne s ním súhlasíme, aj keď existujú zriedkavé prípady kedy nie.

Zdroj: http://stereogum.com

error20