Red Hot Chili Peppers budú v rock’n’rollovej sieni slávy

Red Hot Chili Peppers odohrali vo Viedni neuveriteľnú šou (7.december 2011)
Red Hot Chili Peppers odohrali vo Viedni neuveriteľnú šou (7.december 2011)

Americké skupiny Beastie Boys, Guns N‘ Roses a Red Hot Chili Peppers, anglická formácia Faces, britský spevák Donovan a zosnulá americká skladateľka a speváčka Laura Nyro sa na budúci rok stanú novými členmi Rock’n’rollovej siene slávy.

Včera o tom informovali jej zástupcovia, pričom zoznam zverejnili na oficiálnej webovej stránke rockhall.com/inductees. Hudobníkov predstavia 14. apríla v Clevelande na 27. slávnostnom uvedení do Rock’n’rollovej siene slávy.

Podmienkou pre získanie nominácie bolo vydanie singla alebo albumu najmenej pred 25 rokmi. O tom, koho do siene slávy uvedú, rozhodlo viac ako 500 hlasujúcich. Okrem spomenutých interpretov sa špeciálnej pocty v podobe Ceny Early Influence dostane bluesmanovi Freddiemu Kingovi.

Skladateľa a producenta Dona Kirshnera posmrtne ocenia formou Ahmet Ertegun Award. Triu producentov – Tomovi Dowdovi, Glynovi Johnsovi a Cosimovi Matassaovi – v apríli udelia The Award For Musical Excellence.

Prístup na podujatie

Na aprílové podujatie, ktorého záznam v máji odvysiela televízia HBO, budú mať prístup aj fanúšikovia. Členovia siene slávy si lístky v hodnote 50 a 100 amerických dolárov (v prepočte približne 37,30 a 74,60 eura) budú môcť kúpiť od 16. decembra, tí ostatní o deň neskôr.

Red Hot Chili Peppers

Kalifornská formácia Red Hot Chili Peppers sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1983. Preraziť sa im podarilo v roku 1991 albumom Blood Sugar Sex Magik. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Under the Bridge, Scar Tissue, Californication, Aeroplane, Give It Away či Can’t Stop. Skupina vydala v auguste desiaty štúdiový album I’m With You (2011), z ktorého už vyšli single The Adventures of Rain Dance Maggie a Monarchy of Roses.

Dobyli s ním rebríčky vo Veľkej Británii, Brazílii, Argentíne, Mexiku, Taliansku, Írsku, Španielsku, Švajčiarsku, Poľsku, Maďarsku a ďalších krajinách. Red Hot Chili Peppers predali na celom svete už viac ako 65 miliónov nahrávok, získala šesť cien Grammy a päť MTV Video Music Awards. Zoskupenie z Los Angeles v súčasnosti pôsobí v zostave: Anthony Kiedis (spev), Chad Smith (bicie nástroje), Josh Klinghoffer (gitara) a Michael „Flea“ Balzary (basgitara).

Zdroj: http://www.webnoviny.sk/kultura/v-rocknrollovej-sieni-slavy-budu-gun/437708-clanok.html

error20