Chickenfoot – vášnivo vydarená sloboda

Hlavný článok januárového magazínu Spark - kapela Chickenfoot
Hlavný článok januárového magazínu Spark - kapela Chickenfoot

Rozhovor so spevákom Chickenfoot Sammym Hagarom v januárovom čísle magazínu Spark.

Oba albumy sú veľkým prekvapením na hudobnej scéne. Podľa mňa je pravý hard rock dávno mŕtvy. Vy ste jedna z mála kapiel, ktoré tento dojem spochybňujú a ukazujú, že stále je kam sa uberať. Nepochybne využívate prvky hard rocku, funku, blues. Špecifický vo vašom prípade  je prístup k nim, vďaka ktorému výsledok znie skutočne jedinečne. Predpokladám, že je takmer nemožné vysvetliť slovami, ako niečo takého vzniká. Je jasné, že medzi vami funguje mimoriadna chémia.

Povedala si to presne. Je to niečo neopísateľného, čo sa nedá inak nazvať ako chémia. Rozdiel medzi Chickenfoot a inou kapelou spočíva v tom, že medzi nami to skutočne iskrí. Môžeš dať dokopy tých najlepších hudobníkov sveta a nemusí z toho vzniknúť dobrá kapela – práve pretože musí zafungovať tá správna chémia. To čo spolu prežívame, je neporovnateľne lepšie, než to čo prežívam sám vo svojich projektoch. Je to dokonca lepšie než to, čo Joe prežíva na svojich sólových albumoch. Je to niečo vskutku jedinečné.

Tiež pracujete nezvyčajne rýchlo, čo jasne svedčí o tom, že sa vzájomne dosť inšprujete. Údajne ste behom jedného týždňa mali nahratých 11 skladieb.

Je to pravda, a to tiež so skúšaním a s tím, že Mike a Chad prvý krát počuli Joeove nápady a ja som ešte písal texty. Ale samozrejme boli sme dlhšie v štúdiu. Písali sme ešte ďalšie skladby. Potom sme niečo menili. Každopádne v tejto kapele ide všetko ľahko. Je to úplne jedno, do čoho sa pustíme. Zakaždým prídeme s mnoho nápadmi.

Prvý a druhý album znie dosť odlišne. Prvý ma v sebe viac jam feelingu, zatiaľ čo aktuálny album je viac pesničkový. Štruktúry sú jasnejšie a pevnejšie.

Tiež prvý album vznikol čisto na základe jammovania. Neprešli sme pravým procesom písania skladieb. Išli sme do toho bez premýšľania. A bolo to úžasné. Skutočne! Sme s albumom spokojní. Ľudom sa tiež páči.

Viac sa dočítate v januárovom magazíne Spark

error20