Basgitarista Red Hot Chili Peppers Flea navštívi SLOVENSKO!

Medzinárodnú formáciu tvoria líder Radiohead Thom Yorke, basgitarista Red Hot Chili Peppers Michal „Flea“ Balzary, producent Nigel Godrich či bubeník Joey Waronker.

BRATISLAVA 19. februára (WEBNOVINY) – Na 17. ročníku multižánrového festivalu Pohoda, ktorý sa bude konať 11. až 13. júla 2013 na trenčianskom letisku, vystúpi medzinárodná superskupina Atoms For Peace.

Na dnešnom tlačovom brífingu v bratislavskom Klube za zrkadlom o tom informoval riaditeľ podujatia Michal Kaščák. Formáciu tvoria líder Radiohead Thom Yorke, basgitarista Red Hot Chili Peppers Michal „Flea“ Balzary, producent Nigel Godrich, bubeník Joey Waronker (R.E.M., Air, Beck) a brazílsky perkusionista Mauro Refosco (David Byrne, Red Hot Chili Peppers).

„Bookovací proces nebol jednoduchý. Od začiatku zimy sme vedeli, že je tu táto možnosť, ale potvrdené sme to mali až pred pár dňami,“ povedal Kaščák. Na otázku, či bude kapela hrať aj niekde inde v rámci strednej Európy s určitosťou nevedel odpovedať.

„V rámci Česka a Slovenska budú zrejme iba u nás, no neviem to určite,“ uviedol. Kaščák zároveň poznamenal, že aj keď sa vyhýbajú slovu headliner, čo sa týka veľkých mien je to z ich strany pre tento rok zrejme všetko. Najväčšími menami ďalších dvoch dní trojdňového festivalu budú austrálska formácia Nick Cave and The Bad Seeds a americká kapela The Smashing Pumpkins.

Názov Atoms For Peace pochádza zo slávneho prejavu amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera z roku 1953 a tiež zo skladby pochádzajúcej z Yorkeovho debutového albumu The Eraser (2006). Superskupina spolu po prvý raz vystúpila 2. októbra 2009 v Los Angeles. V apríli 2010 absolvovala krátke turné po Spojených štátoch amerických. Hudobníci na ňom hrávali piesne z Yorkeovho sólového albumu, raritné veci od Radiohead ako Super Collider či Paperbag Writer a tiež úplne nové skladby.

Neskôr sa kapela predstavila na americkom festivale Coachella a na japonskom podujatí Fuji Rock, kde odohrala zatiaľ jediný koncert mimo USA. Vlani sa ukázala v New Yorku a Los Angeles. Formácia vydá svoj debutový album s názvom Amok v pondelok 25. februára, nahrávka obsahujúca deväť skladieb sa však už dá vypočuť na internete, napríklad na webstránke widgets.xlrecordings.com/amok.

„Prvýkrát sme celú noc pili, hrali biliard a počúvali Felu Kutiho. Boli sme úplne v tranze a napokon z toho vznikli tieto skladby,“ povedal o nahrávaní York v rozhovore pre magazín Rolling Stone. „Jedna z najvzrušujúcejších vecí na konci nahrávania bol fakt, že sme si neboli istí, kde sa začína a končí človek a kde prístroje,“ dodal 44-ročný hudobník.

Zdroj: http://www.webnoviny.sk/kultura/na-pohodu-zavita-skupina-thoma-yorka-z/632093-clanok.html?from=panel_imgarticle

error20