15 najlepších videoklipov Red Hot Chili Peppers

Dali sme hlavy dokopy a spísali pre vás rebríček pätnástich (lebo desať je málo) najlepších videoklipov od Red Hot Chili Peppers. Asi nevyhovieme každému, no snažili sme sa, riešili závažné dilemy, škrtali, spomínali a tu je výsledok:)

Ako ste si iste všimli, v starších klipoch z funkových čias sa vyskytuje niekoľko opakujúcich sa motívov. Či už ide o dážďvyvolávajúce tance, holé hrude, fosforeskujúce farby na tele, zábery kapely alebo nohavice z plyšákov, v ktorých sa kedysi objavoval basgitarista Flea (tie nájdete napríklad v klipe ku cover verzii hitu Stevieho Wondera – Higher Ground). Všetky ostatné prvky hľadajte napríklad vo videu Fight Like a Brave. Novšie klipy pôsobia premyslenejšie a celkovo kreatívnejšie. Každý jeden je však niečím unikátny.

  • 15. miesto patrí Knock Me Down z albumu Mother´s Milk – je poctou zosnulému gitaristovi RHCP Hillelovi Slovakovi, ktorý zomrel na predávkovanie heroínom. Jej hlavným posolstvom však nemá byť sentiment, ale nutnosť zdôveriť sa s problémami priateľom a ochota prijať od nich pomoc. Táto pieseň pre nich znamenala posun v kariére a dokázali, že nie sú len banda bláznov s ponožkami zakrývajúcimi iba intímne partie. Napriek vážnej téme si videoklip zachováva ich typickú dravosť poháňanú funkovými riffmi, metanie vlasmi a nechýba ani veľa poskakovania. Žiadne vysoko nákladné klipy – stačí ich zavrieť do miestnosti spolu s hudobnými nástrojmi a o zábavu je postarané. Anthony Kiedis vo svojej biografii Scar Tissue píše: “Flea, John a ja sme nastúpili do taxíku v hlavnom meste. Vodič sa na nás otočil a povedal: Hej, nie ste vy tí chalani, čo spievajú : “Beat Me Up”, “Slap Me Around”, “Kick My Ass”? Milujem ten song! Ste to vy, že?” To bolo prvýkrát, čo nás spoznal niekto mimo undergroundovej hudobnej scény.”

 tumblr_n89sx9p2IV1tnk8lmo3_250 tumblr_m8wqupQwAr1qd2u1xo1_500

 

  • 14. Album One Hot Minute bol temný ako Anthonyho vtedajšie čierne očné linky. Pravdepodobne najkontroverznejšiu a drogami poznačenú éru v ich kariére zastupuje video z nahrávania balady My friends. Ide o jediný album, na ktorom spolupracoval gitarista Dave Navarro a Flea s bradou je tu na nepoznanie! K tejto skladbe existuje aj alternatívna verzia videa, v ktorom sa štvorica plaví na člne po mori, no s výsledkom boli nespokojní. Podobné zábery z nahrávacieho štúdia nájdeme aj v klipe Suck My Kiss, v ktorom sú zostrihané pasáže z dokumentu Funky Monks zachytávajúcom nahrávanie albumu Blood Sugar Sex Magik.

poster_My_Friends_NEW tumblr_mjnxicg2Cg1rrafppo5_250

 

  • 13. Pieseň By The Way má klip s vtipnou myšlienkou a akčným napínavým dejom od začiatku až do konca (najlepší je záver). Okrem toho v ňom účinkuje známy americký herec a komediant Dave Sheridan, zvaný Doug (určite by ste ho bez fúzikov a obtiahnutého trička nad pupok nespoznali 🙂 ). Všimnite si detail s časopisom na začiatku videa, ktorý sa znovu objavuje na konci klipu skladby Universally Speaking (tam sa taxikár prvýkrát predstavuje ako posadnutý fanúšik). Samozrejme nechýbajú ani prestrihy na kapelu.

hqdefault tumblr_ll3fb9umzx1qf0b0c

 

  • 12. V pätnástke najlepších videoklipov našej obľúbenej skupiny nesmieme vynechať ten najstarší – True Men Don´t Kill Coyotes. V piesni z ich prvého eponymného albumu Anthony ešte nespieva, len rapuje a zavýja do mikrofónu (doslova) a popritom sa stíha váľať v rádioaktívnom prachu. Opäť nechýbajú neónové farby a bláznivé kusy oblečenia. Farebná nostalgická spomienka na osemdesiate roky s Cliffom Martinezom za bubnami a Jackom Shermanom na gitare.

tumblr_lyeapqkV6K1rnop8ro1_250 tumblr_mrbv9edXMP1rioopho1_250

 

  • 11. V jednoduchosti je krása. Klip k piesni Desecration Smile z dvojalbumu Stadium Arcadium je o štyroch kamošoch, ktorí spolu hrajú, spievajú a nad morom pomaly zapadá slnko. Oficálna verzia bez nástrojov, v ktorej v obajtí spievajú a škeria sa na kameru bola natočená na jediný záber. Čistá láska – tak ako hovorí tetovanie, ktoré má Flea na prstoch pravej ruky.

 tumblr_n3r32s96sn1s0q4i1o1_250 tumblr_mgrxf8rFTD1rt3c00o2_250

 

  • 10. Nezostrihaná verzia videoklipu k piesni Brendan´s Death Song má až 5 a pol minúty a zobrazuje smútočný pochod v štýle jazzového pohrebu, aké kedysi prebiehali v meste New Orleans. Kapela si takto chcela uctiť pamiatku ich dlhoročného priateľa Brendana Mullena, ktorý ich opustil v prvý deň nahrávania ostatného albumu I´m With You s Joshom Klinghofferom a práve vtedy vznikla aj táto nádherne vygradovaná skladba. Je to sčasti žalostné akustické smútenie a sčasti hard-rocková rozlúčka, ktorá nesie posolstvo o oslave života. Na natáčanie pozvali svojich fanúšikov, tak ako aj v predchádzajúcich klipoch Adventures of Rain Dance Maggie, Snow či Tell Me Baby.

brendan-death-song-o tumblr_lr9xnp66p81qd2u1xo1_500

 

  • 9. Videoklip Under The Bridge bol prelomový najmä kvôli obdobiu, v ktorom bol vydaný – keďže dovtedy mala kapela skôr bláznivejšie, farebnejšie, energiou nabité klipy a zrazu vznikne takéto veľdielo, ktoré ich vystrelí až na vrchol všetkých hitparád a popularity. Napriek tomu, že je klip o niečo jednoduchší, je o to viac emotívnejší, no popritom si však stále zachovávajú svoju muskulatívnu identitu. Vo videu sa taktiež nachádzajú efekty, ktoré sa opakujú pri klipe Zephyr Song (ako ich farebné vízie) a zábery na L. A., mesto anjelov, ktorého ulicami sa spevák prechádza a spomína na najťažšie obdobia svojho života. A nesmie chýbať ani Fruscianteho čapica!

tumblr_ma9zjkCsu61qgi59so1_250 tumblr_ndx44p5VvH1sbap19o1_400

 

  • 8. Give It Awaytoto video je rovnako šialené ako skladba a kapela je naň právom hrdá. Nesie v sebe sexuálny náboj a nespútanú energiu a na začiatku deväťdesiatych rokov mohol tento klip pôsobiť až príliš odvážne, či priam poburujúco. Vo svojej podstate je jednoduchý, no napriek tomu veľmi ľahko odlíšiteľný. Členovia kapely boli celí natretí striebornou farbou, vďaka čomu získalo čierno-biele prevedenie zaujímavú textúru s odleskami. K tomu excesné vesmírne oblečenie členov kapely a ich známe tanečné kreácie.

tumblr_mnvesmMMxI1spzhzdo1_400 tumblr_mlvhmiJKqS1qd2u1xo1_250

 

  • 7. Fortune Faded nenájdete na žiadnom radovom albume, no rozhodne stojí za to! Vandal, ktorý sa vláme do budovy a sprejuje svetlom po stenách spolu s kapelou, ktorá hrá ako o život robia z tohto videa vizuálny zážitok. Hľadá ich strážnik s baterkou – predstavuje konformitu, ktorá kontrastuje s ich energickou hudbou a rebéliou. Red Hot Chili Peppers mali vždy v obľube neóny a psychadélickú hru s farbami. Dôkazom sú aj klipy k songom The Zephyr Song, Breaking the Girl a podobnú atmosféru má aj klip Around the World, v ktorom tiež nechýbajú frontmanove posunky a holé hrude.

tumblr_lrov19MTwA1r3o3gzo3_250 tumblr_mjzj9dLYV31qd9nplo1_500

 

  • 6. Around the World je skvelým úvodom kultového albumu Californication, ktorý vás už po pár sekundách pohltí. Klip k tomuto divokému songu je plný farebných kontrastov. Ohnivá červená sa mieša s ľadovou modrou – ako keby ste štiplavé chili papričky zapili vodou a pocítili, ako sa vám teplo rozprúdi do celého tela a máte chuť tancovať spolu s nimi. Opäť len zábery na kapelu, ktorá je vo svojom živle,  Antoine the Swan a jeho rap, svetelné a zrkadlové efekty, prelínanie obrazov, rýchle chaotické prestrihy, absencia vrchných dielov oblečenia a 4 minúty nabité sexuálnou energiou. Nezmyselné slabiky na konci sú len improvizáciou, ktorou Anthony vyplnil medzery počas písania textu. Dcére Flea-ho sa však veľmi zapáčili a nakoniec boli v skladbe ponechané.

tumblr_mrb1b3zsHM1s5tztao3_400  tumblr_mp4g840FJv1rgytefo1_500

 

  • 5. Scar Tissue je prvým singlom Californication vydaného v roku 1999 a spoločne so skladbou Road Trippin´ láka zbaliť ruksak a vybrať sa na výlet ktoviekam. Z piesne vyžaruje uvoľnená atmosféra a sloboda. Klip k melancholickej skladbe s jednoduchým, no nezabudnuteľným gitarovým sólom, ktoré John Frusciante zahrá aj na prasknutých strunách, je metaforou jeho opätovného návratu ku kapele. Aj keď v skutočnosti nemá vodičák, šoféruje hrdzavý Pontiac a vezie dobitých muzikantov a ich rozbité hudobné nástroje po širokej diaľnici v pustej americkej púšti. Sú síce otlčení a zranení, no pripravení zaútočiť znova. Podeľte sa s nimi o tento výhľad…

tumblr_n5qmkgSiP41sj7aouo1_500  giphy

 

  • 4. John Frusciante dokáže hrať na praskutých strunách, no Flea vám zahrá na kábloch telefónneho vedenia a Chad vie bubnovať aj na hodinovom ciferníku. Video Otherside je pochmúrne ladené do tónov niekoľkých desiatok odtieňov sivej a jediný farebný kontrast vytvárajú basákove červené,  spevákove platinové blond vlasy a pery z obrazu, ktoré hlavný hrdina používa ako krídla a lieta ponad kreslené mesto. Klip je inšpirovaný futuristickými umelcami a spracovaný v animovanej podobe, nájdeme tu aj prvky kubizmu a spomedzi ostatných vytŕča zaujímavým nápadom a inovatívnym spracovaním. Dokonalé inštrumentálno-vizuálne spojenie! Animáciu v trochu inej podobe využili aj v novšom klipe Monarchy of Roses.

tumblr_mtl6qcww2G1rf9d2to1_500

 

  • 3. Slečna Dani California pochádza z Jupitera, teda z dvojalbumu Stadium Arcadium, aj keď jej príbeh bol spomenutý už v starších skladbách Californication a By the Way. Klip chronologicky zobrazuje rôzne obdobia v histórii hudby od čias rockabilly a takzvanej britskej invázie cez psychadéliu, funk, glam, punk, goth, hair metal až po grunge a nakoniec aj hardcore bone-crunching mayhem psychedelic sexfunk from heaven, teda samotných Red Hot Chili Peppers, ktorí miešajú všetko dokopy. Napodobňujú Elvisov legendárny tanec, hríbikovské účesy The Beatles či unplugged koncert Nirvany pri sviečkach. Red Hot Chili Peppers však ostávajú sami sebou a sú vždy výnimoční, aj keď sa počas dlhého vývoja kapely neustále menia. Video získalo niekoľko významných ocenení.

tumblr_mri0g6VXaK1seu42wo1_500 tumblr_ni6g8bxtFa1u5nu71o1_500

 

  • 2. Videoklip piesne Can´t Stop z nahrávky By the Way sa skladá z absurdných scén, ktoré na prvý pohľad nedávajú žiadny zmysel. Určite však tento originálny počin budete chcieť dopozerať do konca. Anthony má oblečený stan, Flea veľkú masku fialového hrocha, na Johna padajú ružové penové guličky a Chad na prste balansuje s obrovským žltým košom. Nechýba ani miestnosť plná blikajúcich lámp, fixky v nose či vedrá na hlavách a pomedzi to kapela hrá a lieta vo vzduchu. Tento koncept bol inšpirovaný prácou ‚One-Minute Sculptures‘ rakúskeho umelca Erwina Wurma. Video na prvý pohľad zaujme výraznými farbami, do ktorých boli zladené aj Johnove gitary. Frusciante potvrdil, že na oranžové Toronado v skutočnosti nehral a obľubuje vintage kúsky.

965710_o tumblr_m5key8p1oZ1rqwajb

 

  • 1. Asi ste to tušili. Skoro každý, kto vyrastal v deväťdesiatych rokoch si určite pamätá videoklip k piesni Californication v štýle 3D počítačovej hry, v ktorej každý kreslený člen skupiny prežíva nejaké dobrodružstvo. Je priam charakteristickým pre Red Hot Chili Peppers a to dokonca aj podľa ignorantov ľudí, ktorí túto kapelu príliš nepočúvajú. Californication je revolučný nielen premysleným spracovaním, ale samozrejme kvalitným hudobným podkladom a dejom, ktorý nás doslova vtiahne. Dnes je už grafika oveľa pokročilejšia, no v tej dobe bol klip raritou a nejeden fanúšik si túto hru túži/l zahrať. V súčasnosti má na stránke Youtube už takmer 147 miliónov zhliadnutí.

tumblr_mkwd0qVz6m1qjva2wo3_250 tumblr_mk99nsMlQN1rs4h1fo1_250

 

 

 

 

Spolupracovali: Martina Mrvová, Michaela Krajčiová, Ivana Valachová a Milan Ševečka

Zdroje:

Wikipedia, Tumblr, Youtube, redhotchilipeppers.com

error20