5 najlepších albumov s bubeníkom Chadom Smithom

Je jedným z najlepších rockových bubeníkov za posledných 25 rokov. Čitatelia musicradar hlasovali za 5 najlepších albumov na ktorých svoj bubenícky talent predvádza Chad Smith!Chad-Smith-650-801. Mothers Milk (1989)

Mother’s Milk je štvrté album, ktoré americká funkrocková kapela vydala dňa 16. augusta 1989 a predalo sa vyše dvoch miliónov kusov. Do kapely prichádza gitarista John Frusciante. Album vyšlo rok po smrti gitaristu Hillela Slovaka, ktorý zomrel na predávkovanie heroínom. Z kapely kvoli tomu odišiel bubeník Jack Irons, ktorého nahradil Chad Smith.

2. Blood Sugar Sex Magik (1991)

Blood Sugar Sex Magik je piate štúdiové album, ktoré bolo vydané 24. septembra 1991 . Bolo predaných viac ako 13 miliónov kópii po celom svete. Album bol veľmi úspešný a je to jeden z najlepších albumov Red Hot Chili Peppers vôbec. Pesnička Under the Bridge je venovaná zosnulému gitaristovi Hillelovi Slovakovi, ktorá sa dostala do prvenstiev v svetových rebríčkoch. A tak sa Red Hot Chili Peppers stali skutočnými hviezdami.

3. Californication (1999)

Koncom roka 1998 sa skupina vrátila do kalifornského štúdia nahrať album Californication. Album vyšiel 8. júna 1999 a je siedmy štúdiový album kapely. Nová doska sa umiestnila na 3. mieste v rebríčku Billboard 200. Vo zvyšku sveta album sa umiestnilo na 5. priečke v britskej hitparáde Top 40, 1.miesto vo Fínsku, Rakúsku, Švédsku a Novom Zélande, 2. miesto francúzske Top 40.
22. júla 1999 album bol certifikovaný ako zlatý, získal 5 platinových ocenení. Album dosiahol veľký úspech vďaka Scar Tissue, ktorý strávil 16. týždňov na prvom mieste Modern Rock Billboard Chart, vyhral cenu Grammy za najlepšiu rockovú pieseň. Ďalšie piesne Californication a Otherside sa umiestnili na 1. miesto Billboard rockových piesní. Ostatné single boli Around The World, Road Trippin, Parallel Universe.

4. Stadium Arcadium (2006)

Po dlhom čakaní, rocková kapela vydala 5. mája prostredníctvom Warner Bros Records nový album Stadium Arcadium, ktoré je deviate štúdiové album Red Hot Chili Peppers. Album obsahuje 2CD (Jupiter a Mars), čiže 28 piesní. Pôvodne malo obsahovať 3CD (ešte Saturn) no skupina sa rozhodla pre dve. Nový album bol predstavený v Bilbao – Guggenheimovo múzeum, koncert pre 500 ľudí.
Prvý singel Dani California je pieseň na obnovevnie rockovej scény – tiež videoklip, ktorý začína rock’n’rollom päťdesiatych rokov, šesťdesiate roky- kapela v oblekoch a okuliaroch, prelom šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov, behom sedemdesiatych rokov v štýle glitter rock, funk, pak goth a metal a nakonec Red Hot Chili Peppers. Pieseň vládla 14. týždňov na 1. mieste v rebríčku Billboard Modern Rock. Ďalej na 6. mieste v rebríčku Billboard Hot 100. Ďalší singel bol Tell Me Baby, ktorý sa tiež dostal do vrcholových medzinárodných rebríčkov. Aj tretí singel Snow (Hey Oh) z nového albumu je naďalej úspešný a z týchto 3 singlov albumu, kapela prvý krát dostala 3x po sebe idúce umiestnenia číslo 1 v Modern Rock Billboard rebríčku. Desecration Smile je názov štvrtého singlu, ktorý dosiahol 27. priečku v britskej hitparáde. Ďalší singel Hump De Bump, bol najskôr vydaný v Severnej Amerike a Austrálii 7. apríla, medzinárodne 10. mája. Charlie je ďalší singel z nového albumu, ktorý bol súťaž pre fanúšikoov, vytvoriť najlepší videoklip k piesni. Bol určený len pre internet – na kanál youtube sa dostal 6. marca.
Predalo sa niečo cez milión kusov v prvom týždni, celkovo od svojho vydania sa predalo viac ako 7 miliónov kusov po celom svete. Kapela je jedná z víťazov Grammy, kde vyhrala 4 ocenenia, vrátane najlepší rockový album – Stadium Arcadium, najlepší rock song – Dani California, najlepší producent – Rick Rubin a najlepšia prezentácia alebo limitovaná edícia – Stadium Arcadium.

5. Chickenfoot (2009)

História sa začína v Cabo San Lucas, mexickom meste kde Sammy Hagar v roku 1990 si otvoril klub s kolegami Van Halen s názvom Cabo Wabo Cantina. Prakticky ihneď nastala situácia, o ktorej sa Sammy vyjadril v poľskom Teraz Rocku: „Prestali sme byť priatelia, začali sme sa nenávidieť a hádali sa“ Vokalista vykúpil podiely zostávajúcich majiteľov a prebudoval miesto v jednu z najväčších atrakcii. V roku 2002 sa na jednej akcii objavil Chad Smith, bubeník Red Hot Chili Peppers, ktorý bol v Mexiku na dovolenke. Každý rok Sammy uskutoční narodeninové oslavy, ktoré trvajú týždeň a počas nich hrá z rôznymi ľuďmi. Chad si kúpil vlastný pozemok, páni sa spriatelili a rozhodli sa spolu hrať. Hagar sa chopil gitary, na bas gitaru nastúpil Michael Anthony a po niekoľkých ďalších rokoch trio vystupovalo niekoľkokrát ročne. V roku 2008 prevzal iniciatívu Chad Smith: „Povedal som Sammymu, že Chili Peppers si berú na nejaký čas voľno a že je to vynikajúca chvíľa pre nahranie albumu. On na to zareagoval nadšené, ale hneď podotkol, že nie je dostatočne dobrý gitarista, aby mohol hrať so mnou a Mikeom“ Vokalista zavolal Joe Satrianimu, s ktorým mali nejaké pletky v kapele Planet Us (2002 – 2003). Virtuóz súhlasil prakticky ihneď „Bola to šanca na rozšírenie mojich aktivít a súčasne je to návrat k hudbe, akú som komponoval v dobe, než som sa rozhodol pre sólovú kariéru. Vždy som sa považoval za gitaristu, ktorý stojí v pozadí za spevákom“. Kapela spolu hrala na koncerte Hagara v The Pearl Concert Theater v Las Vegas, v roku 2008. Akcia sa im tak zapáčila, že zatúžili po niečom viac. „Pozreli sme sa na seba a hneď nám bolo jasné, že to medzi nami klape. Čo sme s tím mali robiť“ spomína Satriani. Počas prvého víkendového jamovania vzniklo niekoľko nových skladieb. S takým prístupom a rýchlosťou vznikal celý materiál úplne bez problémov. V septembri odišli hudobníci do Skywalker Sound, štúdia George Lucasa, aby tam nahrali prvé album. Do decembra sa tam objavili ešte 2-krát.

Zdroj: http://www.musicradar.com/news/drums/5-classic-albums-featuring-chad-smith-629757

error20