Rozhovor s Anthonym: „Príprava nového albumu bola nekonečná“

Anthony Kiedis včera poskytol rozhovor pre BBC rádio o novom albume The Getaway. Tak poďme na to!

13131528_10153587379947335_3124080791980373946_o

Jo Whiley: Vitaj v našej relácii, ako sa máš?

Anthony Kiedis: Mám sa veľmi dobre, vďaka, Jo. A ty?

Jo Whiley: Dobre, ďakujem. Tak ako sa cítiš? Predstavenie nového albumu musí byť nervydrásajúce, vzrušujúce.

Anthony Kiedis: Ummm. Vieš, už sme to predtým zažili, takže nervy sú v pohode. Skôr je to ohromujúce, radostné, no tiež veľká pracovná záťaž.

Jo Whiley: Ako dlho to trvalo?

Anthony Kiedis: Zdá sa, akoby to boli roky, ale odkedy sme začali nahrávať ubehlo len pár mesiacov. Príprava však bola nekonečná. Mali sme polámané ruky a polámané sny a všetko sa to nejako nedarilo. No keď sme našli producenta, vyzdraveli a dali sa do práce, išlo to rýchlo.
Jo Whiley: Predpokladám, že keď už tak dlho hráte, musí byť náročné vymyslieť zvuk, ktorý chcete – tak, aby zapadol do súčasnej hudobnej scény, aby odrážal vplyv tých, s ktorými sa chystáte spolupracovať a aby naplnil očakávania všetkých. Neviem si predstaviť, aké to pre vás je.

Anthony Kiedis: Hm, očakávania… Nad tými sa nemôžem príliš zamýšľať. Nachádzanie vlastného zvuku, potešenia z hudby a udržiavanie kapely ako takého manželského zväzku je obrovskou výzvou vo všetkých smeroch. Bolo ťažké nájsť producenta, pretože sme vedeli, že chceme experimentovať s Danger Mouse-om, ktorý je veľmi zaneprázdnený. Robí televízne show, filmy a dvanásť ďalších albumov a keď sa nám konečne podarilo dohodnúť s ním termín, Flea si zlomil ruku pri snowboardovaní a museli sme to celé preusporiadať. V konečnom dôsledku to tak ale malo byť. Potrebovali sme každú štipku zvláštnosti, ktorá nám pomohla pri písaní týchto piesní. Pomohlo to.

Jo Whiley: A keď ste sa s ním konečne stretli, tak vás tak trochu nepríjemne prekvapil, však? Mali ste svoje piesne a predstavu o novom albume, ale on povedal: “Ummm, urobme niečo iné.”

Anthony Kiedis: To áno, keď sa nad tým teraz zamyslím, on veľmi rýchlo zistí, čo sa mu páči a keď si vypočul asi 25 vecí, ktoré sme dali dokopy a páčilo sa mu len 10, bolo to srdcervúce lúčenie sa s tými zvyšnými pätnástimi.

Jo Whiley: Môžem sa spýtať , aké to je? Keď odmietol vašu prácu.

Anthony Kiedis: Najprv si pomyslíte, že, bože, je to unáhlené, drzé alebo trúfalé, ale keď ho lepšie spoznáte, pochopíte ako myslí – že je to len vec vkusu a že chce, aby bola každá skladba hitom. Nemá v sebe ten skladateľský prístup “Páči sa mi táto pieseň, aj keď z nej nebude hit, ale veľa pre mňa znamená”. Ak necíti, že to niečím osloví svet, nechce o tom ani počuť. Takže som sa naučil rešpektovať jeho názor a čím dlhšie sme s ním spolupracovali a čím viac nás nútil zlepšovať sa, uvedomil som si jeho prínos.

Jo Whiley: Takže je dobre, že bol pre vás výzvou. Musel vás k tomu donútiť, lebo inak by ste sa neposúvali, je tak?

Anthony Kiedis: Presne tak. Predstavte si, že už hráte odjakživa a ľudia vám zabúdajú povedať, že to nie je dosť dobré a vy si stále myslíte opak. Jednoducho potrebujete niekoho brutálne úprimného, kto vám zlomí srdce a trochu raní vaše city.

Jo Whiley: Je to niečo ako cisárove nové šaty. Vždy je to nebezpečné, keď ľudia vravia len “jasné, jasné, ste úžasní”.

Anthony Kiedis: V tom je to nebezpečenstvo. Predstavte si naozajstných velikánov, klasikov, ako napríklad člena The Beatles, ktorému by niekto povedal, že nie je taký dobrý, ako si myslí. Nikto by to nikdy neurobil.

Jo Whiley: Ale Brian Burton, teda Danger Mouse, je celkom láskavý a rozumný, nie?

Anthony Kiedis: Áno, je. Rozvážny. Tichý, ale jeho sústredenie je ostré ako laser.

Jo Whiley: Povedz, Anthony, čo môžeme od albumu očakávať? Akú má atmosféru, o čom sú texty?

Anthony Kiedis: Hanbím sa to priznať, ale dvojročný vzťah, ktorý vybuchol ako jadrová bomba ma ponechal napospas vesmíru emócií, ktoré som využil pri písaní. Takže aj keď bol ten vzťah tak trochu katastrofou, v určitých smeroch som niečo získal – asi polovicu piesní na tejto doske.

Jo Whiley: Uáu. Bude náročné ich spievať?

Anthony Kiedis: Nie, nie. A skutočne to nie sú doslovné príbehy, pretože to považujem za nudné. Namiesto písania niečoho predvídateľného, v čom sa každý nájde to radšej zamaskujem a výklad prenechám otvorený. Ako textára ma to baví viac, ako byť príliš doslovný.

Jo Whiley: Takže štýl srdce na dlani. Polovicu albumu tvorí zakamuflovaný obsah tvojho srdca… A čo zvyšok?

Anthony Kiedis: Textovo pochádza z lásky k životu a životným tragédiám, úspechom, bolestiam, výhram a v piesňach sa nájde to psychadelické tajomno prírody.

Jo Whiley: Aký je zvuk?

Anthony Kiedis: Vďakabohu, iný! Je dobré mať nový prvok, čo sa týka zvuku. Namiesto tradičného rock ´n´rollového tria so spevákom sú v tom slučky a stroje a roboti a mimozemšťania a kopa ďalších vecí, ktoré prispievajú k tomu, aby to stále znelo ako Red Hot Chili Peppers, ale v Danger Mouse-ovom štúdiu. Je to taká zmes, cítiť z toho jeho vplyv a je to dobré. Môj najobľúbenejší song celého albumu sa volá  ‘The Getaway’, aj keď  z toho nebude singel. Keď som prvýkrát počul hudbu, hneď ma nadchla. Je v tom to najlepšie z oboch svetov.

Jo Whiley: Nemôžem sa dočkať. Ako sa majú ostatní členovia kapely? Sú všetci zdraví?

Anthony Kiedis: Všetci sa majú dobre. Naučili sme sa, ako sa dohodnúť bez toho, aby sme sa znenávideli a museli byť od seba. Dokážeme začať deň obrovskou výmenou názorov a kričať po sebe, no o desať minút neskôr je to preč. A to je fajn. Som rád, že sa s nimi chystám odísť na rok na turné. Je dobré vedieť, že sme schopní spolu prekonať to dobre aj zlé. Všetci sa tešíme, že máme toľko nových piesní a bude potešenie hrať ich naživo.

Jo Whiley: Užite si turné. Kde si práve teraz? Si doma?

Anthony Kiedis: Práve teraz stojím nahý vo svojej kuchyni.

Jo Whiley: OK. Takže nevaríš, že? Nevytiahol si von panvicu na vyprážanie?

Anthony Kiedis: Nikde nablízku žiadny horúci olej.

Jo Whiley: Fajn, trochu som sa obávala. Anthony, bolo mi potešením rozprávať sa s tebou a dúfam, že vás uvidím, keď budete v UK. Prídťe nás pozdraviť.

Anthony Kiedis: Vďaka za tvoj čas, Jo.

Jo Whiley: Zahráme si singel. Toto je ‘Dark Necessities.’ Anthony, vďaka.

Anthony Kiedis: Čau, Jo.

Jo Whiley: Preč od rozpáleného oleja.

Anthony Kiedis: Rozkaz!

Preklad: Martina

error20