CELÝ ROZHOVOR Z BUBENÍKOM

Konečne sme preložili celý rozhovor z predchádzajúcej novinky, ktorú sme v rýchlosti uverejnili. Včera bol zverejnený nový rozhovor s bubeníkom Chadom Smithom, rozhovor bubeník poskytol na gala večeri Musicares. S veľkým nadšením Chad hovorí o svojom pôsobení v novej kapele Chickenfoot, možnostiach v roku 2010 a o novom gitaristovi Red Hot Chili Peppers, Joshovi.
Nick Arnold: Je tu so mnou svetovo slávny Chad Smith.
Chad Smith: Svetovo slávny, svetovo slávny !
Nick Arnold: Známy všade !
Chad Smith: Som medzinárodná rocková hviezda !

(Ďalej už len uvádzame otázku redaktora a odpoveď Chada Smitha).

Presne tak ! Takže Chad, zatiaľ čo Red Hot Chili Peppers si užívali prestávku, nedávno si dokončil svoj „vedľajší projekt“, ktorý sa ukázal byť pomerne úspešný, malá skupina s názvom „Chickenfoot“ (Tak sa volá skupina pozostávajúca z Chada, Sammy Hagar, Michael Anthony z Van Halen a gitarový virtuóz Joe Satriani). Mohol by si nám v krátkosti povedať, čo to bolo ?
Oh, Nick, to bol výbuch ! To bol najväčší dôvod robiť hudbu, alebo založiť skupinu. Boli sme len priatelia, ktorý skončili veľké obdobie a naozaj hudba bola takmer rovnaká k nám, jednoducho s niečím vyjsť von. Práve sme mali dobrý čas na hranie hudby, ktorú sme milovali a vyrastali na nej. Poznám Sama, (pauza na premýšľanie), vieš 6 rokov, ide to na 7 práve. Vždy sme hovorili o hraní hudby spoločne. Potom sme mali šancu to urobiť, viete, Mike je skvelý. Prostredníctvom Sammyho som sa stretol s Mikeom. Proste to bolo stavanie a stavanie a potom sme dostali Joea a začala to byť skutočná kapela. A mali sme tak zábavný čas, viete.

Je lepšie hrať so svojimi priateľmi ?
Áno ! začalo to ako vtipná vec a potom to zostala zábavná vec. Niekedy, viete, začína to ako zábava a potom je to vážne, robíte album, potom ďalšie prvky vstupujú do hry, musíš cestovať, to a to. Práve sme si vychutnávali robiť hudbu, cestovali sme a mali sme sa skvele.

To je skvelé ! Nie ste žiadny cudzinec pre nahrávanie albumov. Mali ste pár veľkých návratov k vašej každodennej práci (s Red Hot Chili Peppers), ale táto nahrávka nebola so skupinou, s ktorou by ste hrali predtým, takže boli ste prekvapený, že je to tak úspešné ?
Dobre, skúste nemať očakávania, pretože viac krát môžete spadnúť dolu, viete ? Ale myslel som, že to bude zaujímavé. Po pesničkách, po nahrávaní toho a po vypočutí aká dobrá je to nahrávka a ako to znie a ako to dopadlo, som si pomyslel „Vieš, niekto na tomto pracoval. Sú tam ľudia, ktorým sa to naozaj bude páčiť, pretože je to skutočné, poctivé.“ Nebola to len nejaká „super skupina“, ktorá sa dala do kopy za zaručených dôvodov. Bolo to naozaj niečo veľmi ekologické a dúfam, že ľudí to naozaj pozdvihlo. Myslel som, že to bude dobré, ale nemyslel som si, že to bude rovnako úspešné ako to bolo (Album bol na 4. mieste v rebríčku predajnosti za prvý týždeň) a získal ocenenie ako zlatý album. Bolo skvelé vidieť ľudí ako prichádzajú a bavia sa, rovnako to bolo aj na koncertoch. Takže som bol naozaj príjemne prekvapený.

Skvelé !
Áno.

Na konci, boli ste na rázcestí a museli ste ísť na chvíľu svojou vlastnou cestou. Boli to tak trochu smutné chvíle, keď ste sa musel vrátiť do Red Hot Chili Peppers ?
(Povzdychnutie) to bolo. Bolo to trochu sladko horké, viete, pretože sme vedeli, že sme prestali hrať, hlavne preto, že som musel ísť písať a skúšať s Red Hot Chili Peppers znovu. Bol som nadšený, ale bol som trochu smutný, pretože vždy, keď niečo je zábava chcete to robiť, viete ? Ale vedel som, že v budúcnosti budeme robiť ďalšie veci, viac hudby, napadlo ma „Ach, to nie je koniec“ sme si dali len prestávku, tak to je dobré.

Počas turné, hrali ste covery niektorých z vašich obľúbených klasických skladieb ako „My Generation“ a hrali ste trochu „Immigrant Song“
Áno, tiež sme mali pieseň Deep Purple.

Áno, a viem že nebudú žiadne cudzie veci s Red Hot Chili Peppers, pretože ste preberali niektoré piesne Ramones a „They’re Red Hot“, čo je vlastne pomerne stará pesnička. Takže čo to bolo, len krúženie okolo vašich obľúbených songov ?
Správne, to bola zábava, vzali sme svojich obľúbených hrdinov, viete, mali sme malý úryvok „Purple Haze“, úryvok „Immigrant Song,“ a mali sme „Rock & Roll“, dokonca sme hrali aj „Highway Star“ od Deep Purple, hrali sme jedenu zo Sammyho starých piesní Montrose.

„Bad Motor Scooter!“

Áno, „Bad Motor Scooter“, ja som len veľkým fanúšikom hudby a týchto piesní. Bolo to veľa zábavy, nechcete robiť covery úplne správne, chcete vyskúšať a urobiť si ich vlastnou cestou, splnili sme to. Bolo to v správnom duchu, to je vždy dôležité, aby ste vedeli, ak chceš robiť „My Generation“, môžeš sa nechať inšpirovať, a ste na koľaji „Keith Moon“.

Áno, to bolo dosť bláznivé.
Neviem ako sa to stane, zvyčajne je to tak !

Je to naozaj čudné, pretože ste ako mierny bubeník (vtipne povedal, Chad je známy ako jeden z najťažších bojovníkov v podnikaní).

(smiech) Áno, som !

Nedávno ste sa podieľali na akcií drum kanála na výstave NAMM, ale vy ste bol jeden z najznámejších opakujúcich sa hostí. Mohli by ste niečo povedať o Drum Channel a čo to je ?
Drum Channel je webová stránka, ktorá bola zriadená Donom Lombardi, ktorý je vlastníkom DW Drums v Oxnard.

Ja som veľmi dobre oboznámení s ich produktmi (smeje sa).
Áno, on bol vždy veľmi náruživý o vzdelávanie, jednoducho to naozaj zahŕňa celé „internetové“ veci. Tak založil stránky s názvom Drum kanála http://www.drumchannel.com. Poznal som ho trochu, pretože som používal na hranie ich pedále, ale ja som ho stretol a jednoducho sme sa zhodli. Tak sa mi naozaj páčilo to, čo robí a on ma požiadal, aby som bol súčasťou. Je to pre mňa a Terryho Bozzio a pár ďalších ľudí, my sme tak trochu ako súčasť Drum kanála. Tak mi dal vlastnú show a povedal „robte, čo chcete“ a tak som sa porozprával s inými bubeníkmi, hráme, skúšame, je to naozaj voľné, pretože na internete môžete robiť čokoľvek. Myslím, že je to skvelé miesto pre hudobníkov zdieľať svoje myšlienky, jednoducho ísť ďalej, robiť ďalšie zaujímavé veci. Naozaj to podporujem a hocičo, či ľudia chcú hrať na bicie alebo hľadať niečo mimo hudby, alebo založiť skupinu, som pre.

To je skvelé! Keď už sa stále hovorí o Drum Channel, spomenuli ste Terryho Bozzio, som si istý, že vieš, že má pomerne veľkú sadu, sada Chada Smitha vyzerá naozaj minimálne. Chceli ste sa niekedy rozšíriť na takú veľkú sadu ?
Terry je ako malý orchester – vlastne skôr ako veľký orchester (smiech).
A vieš čo, on vzal biciu súpravu na tak neuveriteľné miesto, mám úctu k nemu, to čo urobil pre tento nástroj. Je to jednoducho skvelý človek, on je tak múdry, jednoducho príma. Je to proste fantastický bubeník, hudobník, skladateľ a všetko ostatné. Ja jednoducho nebudem vedieť, čo robiť so všetkými tými bicími súpravami ! (smiech)
Ja by som nevedel, čo robiť s tým. Viem, mám 5 práve teraz a ak by som chcel vziať lepšie, možno by som pridal jedny alebo dvoje, ale práve teraz pracujem, takže robím. (smiech)

Môžeš si vziať lepšie ?
Áno, môžem si vziať o dosť lepšie ! Takže musím vytrvalo trénovať ! (smiech)

Ešte jedna posledná otázka, aby som ťa nechal ísť. S týmto novým albumom chalani idete novým smerom alebo len robíte novú hudbu ?
Je to nový smer, pretože máme nového gitaristu, Josh Klinghoffer, on je naozaj úžasný hudobník, takže to je samozrejme zmena. Ale je to tiež zmena, pretože máme nového člena v skupine, on je veľmi talentovaný, veľmi muzikálny. Je to čerstvé, je to zábava, každý je v dobrej nálade, každý prichádza s množstvom dobrých nápadov. Ja sa teším na to, čo prinesie budúcnosť. Viem, že to bude iné a vzrušujúce. Jednoducho, mám to naozaj rád, som šťastný, že vstávam každý deň a idem na skúšku, pretože viem, že niečo nové a skvelé sa stane, tak to hľadám, je to úžasné.

Znie to veľmi skvele ! Myslím si, že vzhľadom k tomu, že sme tu, mal by som sa Vás spýtať na večer. Čo pre Vás znamená pieseň, ktorú dnes hráte ? Hovoríte, že ste ovplyvnený Neilom Youngom ?
Áno, samozrejme ! Sme veľký jeho fanúšikovia, každý z nás. Hráme jeho pieseň, on hrá každý rok v San Franciscu „Bridge School Benefit“, tiež sme to urobili pár krát. Je to fantastické ! Máme ho radi, bolo pre nás cťou byť súčasťou. Hráme pieseň s názvom „A Man Needs A Maid“ uchopíme sa toho po našom, dúfam že sa mu to bude páčiť. (smiech)
Takže je to prvý krát, čo hráme s Joshom, len my štyria, takže to bude vzrušujúca noc pre neho.

Je to skoro ako stretnutie, alebo ako znovu prvé vystúpenie pre členov, pretože ste mali prestávku na chvíľu.
Áno, takže my sme to vzali pomaly. Jedna pieseň vo chvíli.

Jazdíte na ceste do grafov rozhlasového vysielania ako nová skupina.
(smeje sa) Áno, je to pravda, to sme my.

Ďakujem veľmi pekne, svetovo slávny Chad Smith.
Žiadny problém, bratu !

Zdroj: http://grammycampblog.blogspot.com/2010/02/grammy-camper-nick-arnold-interviews.html

error20