Red Hot Chili Peppers na koncerte podporili kampaň voči zavraždenému Trayvonovi

Red Hot Chili Peppers na koncerte v Tampa včera večer
Red Hot Chili Peppers na koncerte v Tampa včera večer
Red Hot Chili Peppers podporili kampaň voči zavraždenému dospievajúcemu Trayvonovi Martinovi. Po krátkej prestávke Red Hot Chili Peppers včera 29. marca 2012 odohrali prvý koncert v Tampe na Floride.

 

 

Stalo sa to koncom februára v meste Sanford. Trayvon Martin, 17-ročný Afroameričan, sa vracal domov. Niesol len balíček cukríkov a ľadový čaj, keď si ho všimol George Zimmerman.

Dvadsaťosemročný muž hispánskeho pôvodu slúžil ako dobrovoľník v hliadke, ktorá dáva pozor na zločiny v okolí. Hneď zavolal na políciu, že si v okolí všimol „podozrivého chlapíka“.

„Vyzerá, že nemá za lubom nič dobré, asi je na drogách  alebo čo,“ povedal chtivý strážca poriadku Zimmerman, ktorý podľa New York Times volal na políciu za posledných 14 mesiacov 46-krát. Napriek tomu, že ho policajný dispečer vyzval, aby zostal v aute, rozbehol sa za mladíkom. „Títo grázli vždy ujdú,“ povedal.

Po krátkom zápasení svedkovia počuli výkriky a  výstrel. Neozbrojený chlapec  po ňom zomrel.

Zimmermana však z vraždy neobžalovali. Využil spomínaný zákon a tvrdil, že strieľal v sebaobrane. Miestna polícia povedala, že nenašla nič, čo by odporovalo jeho tvrdeniu.

Smrť vyvolala odpor v miestnej komunite aj v celej krajine. Vo štvrtok protestovalo na Floride osemtisíc ľudí. „Chceme, aby ho zatkli a odsúdili za vraždu môjho syna,“ povedala matka obete podľa AP.

Floridský prípad sa stal témou v celej krajine a petíciu, ktorá žiada stíhanie, podpísalo skoro 1,5 milióna ľudí. Skúmanie prípadu ohlásilo federálne ministerstvo spravodlivosti, policajný šéf odstúpil. K tragédii sa včera vyjadril aj prezident Barack Obama. „Keby som mal syna, vyzeral by ako Trayvon.“

Najviac sa diskutuje o kontroverznom zákone, ktorý Florida prijala v roku 2005. Vo väčšine amerických štátov platí, že keď niekto neoprávnene vnikne do domu, má človek právo sa brániť.

Zdroj: http://www.gigwise.com/news/71854/Red-Hot-Chili-Peppers-show-support-for-Trayvon-Martin, http://www.sme.sk/c/6312015/smrt-mladika-rozvasnila-ameriku.html#ixzz1qc6FuhEo

error20