Späť do minulosti: Anthony Kiedis o albume Stadium Arcadium 2. časť

filter

Môžeš nám klip teda nejako priblížiť ?
Je to v podstate história rock”n”rollu v štyroch minútach. Zamerali sme sa na 10 rôznych období s výrazným štýlom, hudbou, image a pocity, ktoré sa nejakým spôsobom podieľali na vývoji rock”n”rollu od prvopočiatkov až k jeho dnešnej podobe. Je to tak tiež svojim spôsobom vyjadrenie nášho šťastia, že sme u toho boli, že sme zrovna žili v tejto dobe. Celé to začína niekde na konci 50. rokov s rockabilly, keď sa objavili hviezdy ako Gene Vincent, Elvis Presley, Buddy Holly, Chuck Berry a Little Richard. Nepredstavujeme žiadne konkrétne osoby, ale máme na sebe oblečenie tej doby a tancujeme a vytupujeme ako vtedy. Potom sa pozrieme do skorých60. rokov k Beatles a hneď potom je tam koniec 60, čo bol rozmach psychedelického acid rocku z Anglicka a San Francisca. Odtiaľ sa presúvame na začiatok 70. rokov, kedy sa rozbehol glam rock, čo bolo veľmi dôležité obdobie vývoja, pretože tento štýl neskôr slúžil ako začiatok punk rocku. No a v tej “medzi dekáde”, sme slúžili hold funkovému hnutiu, teda obdobie uprostred 70. rokov, keď frčali kapely ako Parliament, Funkadelic, The Bar-Kays, the Isley Brothers, Sly and the Family Stone alebo Boosty Collins. No a potom sme sa teda sústredili na punkovú revolúciu v roku 1977, ďalej na post-punkové goticko industriálne strašáky. Nasleduje presun do 80. rokov, čo sme pojali veľmi bláznivé, ale je to fakt sranda – máme poriadne holky a ako správny metalíci hádžeme hlavami ako o život. Z metalistov sme sa premenovali na Nirvanu, pretože majú na svedomí naozaj veľmi dôležitú zmenu v hudbe 90. rokov. Vtedy sa v hudbe veľmi vymýšľalo a potom prišla Nirvana so svojím gangom a jedným šľahom očistili meno rocku. Je jasné, že veľa vecí sme nemohli zrealizovať, pretože sme na to mali len 4 minúty a tiež obmedzené financie na výrobu klipu. Ale keď si to všetko spojíme, myslím, že sa u toho klipu veľa nasmejete.

V refrénu tejto pesničky sa spieva: “California rest in peace” takže, Kalifornia odpočívaj v pokoji. Znamená to, že kultúra zo západného pobrežia upadá a utápa sa vo svojich vlastných problémoch ?
Je to určitým spôsobom symbolika a taký druh metafory ako zabrániť zlej interpretácií našej kultúry. Kalifornia nie je povrchná, je to mystické prostredie, ktoré je ideálne pre rozvoj umenia a kultúry. A to sa tu vlastne už celé posledné storočie deje. Bohužiaľ, behom tej doby sa Kalifornia stala epicentrom pre umelú a falošnú kultúru, plastické operácie, zlé televízne programy a ďalšie bezvýznamné veci… Proste odpad. Ale ja si nemyslím, že je správne takto pozerať na kultúru Kalifornie. Chcem, aby táto povesť Kalifornie umrela a ľudia začali vnímať krásu, ktorá sa v tomto magickom, geografickom i historickom unikátnom prostredí zrodila. Jasne, nejaké negatívne prvky tu existujú, ale sú zanedbateľné oproti srdcu a duši tohto miesta. Ľudia by sa najskôr mali pozrieť sa seba, než začnú hádzať špinu na nás Kalifornčanov.

Takže so Stadium Arcadium vlastne chcete ľudom otvoriť oči ?
To robíme odjakživa. Ale nie je moja práca ľudom meniť názory, len si úprimne vážim krásy okolia, v ktorom žijem a pripadalo mi to ako dobrý spôsob, ako upozorniť na niektoré z tých nesprávnych úsudkov.

Je to po prvý krát, čo ste v jednej zostave nahrali tri albumy za sebou…
Áno, to je pravda.

Znamená to, že ste konečne premohli vaše démoni ?
V žiadnom prípade! Prosím ťa, ja s nimi bojujem i teraz behom rozhovoru. Bohu dík za nich. Ak by sme sa do tohto sveta nenarodili s démonmi a temnotou okolo, na Zemi by nebolo nič, čo by nás tu držalo. Nebol by dôvod, prečo niečo robiť, pretože už by všetko bolo perfektné a dokonalé… Aký by toto malo zmysel? Chápeš, čo tým chcem povedať? Vďaka tomu, že máme démonov a temnotu, tak môžeme niečo zažiť, poučiť sa z toho, zmeniť sa, vyvíjať sa a tak nejak si všetko, čo v živote máme, zaslúžiť. To je veľmi silné a nádherné. Nepohŕdam významu temnoty a démonov, niekoľko rokov mi skvelo slúžili. Na druhú stranu sa im nesnažím klaňať a ani netúžim, aby tu boli stále, ale nemôžem tajiť ich existenciu a už vôbec nie ich prínos.

Pretože ti dopomohli dosiahnuť toho, kde si teraz ?
Pomáhajú mi teraz, počas rozhovoru.

I cez to, že si vystúpil “z ulice do mora a do neba”, ako spievaš v pesničke Snow?
(s úsmevom) Jasne. Milujem nebesia, ale tam, kde žijem, nie sú.

Na svojich 42. rokov vypadáš pri tom, čo máš za sebou, veľmi zachovalo.
Je mi 43, ale v pohode (smeje sa). Neviem, myslím, že to veľmi záleží na duševnom rozpoložení. Verím, že pokiaľ si udržuješ nadšenie zo života, učíš sa a snažíš sa byť učenlivý, udržuje ťa to mladým. V momente, keď si myslíš, že všetko vieš a už sa moc nezaujímaš o nové veci, čas sa otočí a ide proti tebe a ty začneš naozaj starnúť. Ale možno je to len kvôli môjmu skoršiemu štýlu života. Čo sa týka citov, začal som veľmi neskoro dospievať, som citovo zaostalý. Som zhruba 10 alebo 20 rokov pozadu za svojimi vrstovníkmi, a preto ma život a možnosti, ktoré ponúka, neustále šokujú. Ešte nemám pocit, že som predviedol, čo všetko vo mne je. Vidím to tak, že ako kapela sme práve zistili, ako spolu fungovať a viem, že môžeme ponúknuť ešte oveľa viac.

Staráš sa teraz viac o seba? Počul som, že chodíš na nejakú procedúru, ktorá sa nazýva “ozónová injekcia”… O čo preboha ide?
Je to americký vynález, prišiel na to bývalí vietnamský veterinár, ale je to viac menej nemecká záležitosť, pretože v Amerike sa to neuskutočňuje. Začal som s tým, pretože moja pečienka bola naozaj vo veľmi zlom stave, ale teraz je to už v pohode, takže som dávno na žiadnej ozónovej injekcií nebol. A či sa o seba starám? Niekedy áno, niekedy nie. Je to otázka radov experimentov, stále na tom pracujem.

A tie experimenty platia aj u žien? Ako to, že sa ti nedarí udržať nejaký vážny vzťah, nie to už manželstvo? Je to voči zlému vplyvu tvojho otca?
Otec ma mňa nemal zlý vplyv, naopak – snažil sa, ako najviac mohol. Keď ma vychovával, vedel som, že som milovaný, stále sa mi venoval. Pravda, mal veľmi zvláštny pohľad na svet, ale dával mi to najlepšie. Snažil sa mi uľahčiť život, robil pre mňa všetko, čo bolo v jeho silách. Vtedy bol jeho život nenaplnený a myslel si, že čím viac, tím lepšie, takže i čím viac žien, tím lepšie. K tomu proste v živote prišiel a veril, že je to tak správne. Takže ja som vyrastal v tom, že to tak ma byť. Poslednú dobu zisťujem, že to nie je to pravé orechové, ale tiež, že nikdy nie je neskoro na zmenu a na pochopenie seba samého. Takže teraz už som v tomto smere určite pripravený na zmenu.

Máš ale povesť sukničkára, čo na to hovoríš?
Nepripadám si tak. Nemám pocit, že som sukničkár. Mám rád ľudí, hľadám v nich krásu a jasne, mám so ženami bohatú skúsenosť, ale myslím, že nie je spravodlivé hneď ma označovať za sukničkára, pretože tak to skrátka nie je.

Chceš povedať, že slovo sukničkár znie moc negatívne?
Proste nemám pocit, že som sukničkár.

A čo modelka Heidi Klum. Prečo vám to spolu neklapalo?

K tejto téme sa nebudem verejne vyjadrovať. Jediné, čo k tomu poviem, že Heidi je skvelá, čo ľudia, ktorý ju dobre nepoznajú, asi nevedia. Jasne, preslávila sa svojou krásou, ale ona je skutočne neuveriteľne šikovná a veľmi citlivé dievča. Vážim si ju, len sme ale zistili, že práve nám dvom to spolu nejak nefunguje. Ale ona je rozhodne jedna z najlepších ľudí, ktoré som kedy poznal, a som vďačný za to, že som s ňou mohol stráviť aspoň tú krátku chvíľu, pretože ma toho veľmi naučila a tiež sa vďaka nej cítim naozaj lepšie. Takže to bola milá skúsenosť.

Naučila ťa po nemecky?
Nein. (smiech)

V roku 1978 si hral vo filme F.I.S.T. Prečo si sa už nikdy potom nesnažil rozbehnúť hereckú kariéru?
Pretože zlých hercov je na svete už dosť a ja sa nechcem na tom v žiadnom prípade podielať. Možno ak by som to chvíľu študoval, tak by som sa nejak uchytil, ale je to vždy problém, keď si “celebrity” myslia, že vedia hrať, len pre to, že sú slávny. Vieš to, je to remeslo, na ktorom je potreba veľmi makať, aby si v tom bol fakt dobrý. A to sa mňa netýka, takže radšej budem robiť niečo, o čom mám pocit, že mi ide lepšie a to je pochopiteľne spievanie v Redhotoch. Inak proti herectvu nič nemám, ale toto je pre mňa lepšia práca.

Ale určite dostávaš mnoho návrhov, nie?
Zase až toľko nie. Teda to hovorím o dobrých návrhoch, tých zlých dostávam veľa.

Európske turné pôjdete v dobe majstrovstiev sveta vo futbale. Si fanúšik futbalu?
(smiech) Keď sú Majstrovstvá sveta tak áno, ono to ani inak nejde.

Zdroj: Magazín Filter 2006

 

Prečítajte si 1. časť tohto rozhovoru:

Späť do minulosti: Anthony Kiedis o albume Stadium Arcadium 1. časť

error20