Späť do minulosti: Vydanie albumu Californication

Americká kapela Red Hot Chili Peppers, jedna z extravagantných rockových kapiel v USA, čoskoro oslávi druhú dekádu svojej existencie. Napriek svojej dlhovekosti zaznamenala najväčší úspech až piatym albumom Blood Sugar Sex Magik začiatkom deväťdesiatych rokov. Za túto platňu ju ocenili cenou Grammy.

rhcp

Počas svojej kariéry kapela absolvovala niekoľko dramatických období, niekoľko veľkých personálnych zmien, ale vždy zachovala svoju tvár – typickú a nezameniteľnú hudbu, ktorú jej fanúšikovia milujú. Vytvorila štýl, ktorý sa už mnohí pokúšali napodobniť, alebo sa ním nechali inšpirovať.

Adoptovaní L.A.

Vznik kapely sa viaže k strednej škole v Los Angeles, kde sa ako pätnásťroční zoznámili Flea a Anthony Kiedis. Ani jeden znich však nepochádzal z Kalifornie – Flea sa narodil v Melbourne a chvíľu žil v New Yorku. Anthony odišiel od svojej matky v Michigane bývať k otcovi – hercovi do L.A. ako jedenásťročný. Flea ako syn jazzového muzikanta obdivoval Louisa Armstronga a Herba Alperta a hrával na trúbke. Anthony mal občas šťastie na malé filmové a televízne úlohy. V tom istom čase, ako sa títo dvaja zoznámili, usilovne cvičil hru na gitare Hillel Slovak, obdivovateľ Jimmyho Hendrixa a Kiss. V roku 1980, keď chalani zmaturovali, Slovak a Flea založili kapelu nazvanú Another School a pokúšali sa hrávať po losangeleských kluboch. Kiedisa prijali na kalifornskú univerzitu UCLA, napriek tomu si počas štúdia aj on našiel čas na skupinu.

V roku 1983 sa skupina rozpadla, ale čoskoro sa Flea znova spojil so Slovakom a Jackom Ironsom. Založili novú skupinu, pomenovali ju Red Hot Chili Peppers a znova sa pokúsili preraziť v kluboch. Na ktoromsi z koncertov sa k nim pridal Anthony a kapela tvorila zohranú štvoricu. Čkosoro podpísali zmluvu s EMI a v roku 1984 vydali eponymický album, ktorý však dieru do sveta neurobil. Zato ich koncerty – to bolo čosi celkom iné. Zmesou funku, punku, trashu a rocku dokázali pekne rozpáliť publikum. Povestnými sa stali ich vystúpenia, pri ktorých nemali na sebe nič, len ponožky natiahnuté na najintímnejších miestach. Platili tisícdolárove pokuty.

Smrtiaca dávka

Druhý album pripravovali v spolupráci s hudobnou legendou Georgeom Clintonom, ktorý mal na platňu priniesť ešte funkovejší zvuk. Album vyšiel v roku 1985 a nazvali ho Freaky Styley, ale nemal veľký úspech. Kiedis a Slovak v tom čase brali heroín a s kapelou to išlo z kopca. Komerčný úspech albumu The Uplift Mofo Party Plan v roku 1987 trochu zmiernil problémy v kapele. Dostal sa na 148. miesto Billboard Charts, čo bol vlastne úspech, keďže predtým sa žiaden ich nový album do hitparád ani nedostal. Na koncertnej šnúre po Európe sa Slovak a Kiedis navzájom udržovali bez drog. Čoskoro však vyšlo najavo, že Slovak do toho znova spadol a o niekoľko dní neskôr ho polícia našla mŕtveho. Predávkoval sa kombináciou heroínu a kokaínu. Kiedis sa podrobil odvykacej kúre, ale Jack Irons z kapely odišiel. Kiedis a Flea sa však rozhodli pokračovať a v roku 1989 sa pokúsili nahradiť prázdne miesta Johnom Frusciantom a Chadom Smithom. V spetembri toho roku vyšiel album Mothers Milk a nepochybne sa stal začiatkom ich nasledujúceho veľkého úspechu. Hity ako Knock Me Down a Higher Ground im zabezpečili pozornosť MTV a hudobných vydavateľstiev. V roku 1991 prišiel úspech s albumom Blood Sugar Sex Magik s baladou Under the Bridge, skladbami Give It Away, Suck My Kiss, Breaking the Girl a ďalšími.

Nový začiatok?

Napriek veľkým úspechom sa v kapele znova objavili problémy. Krátko po správe, že sa Peppers rozhodli stať headlinermi na festivale Lollapalooza 92, oznámil Frusciante, Že zo skupiny odchádza. Nasledujúce dva roky kapela vystriedala veľa hráčov. Až s pomocou gitaristu Dave Navarra začali Red Hot Chili Peppers pracovať v roku 1994 na novom albume. Vyšla pod názvom One Hot Minute v auguste 1995. O dva roky neskôr, potom, čo sa vyliečil z drogovej závislosti, sa John Frusciante vrátil do kapely a spoločne začali pracovať na ďalšom albume, už bez Dave Navarra. Album Californication vyšiel v júni, je na ňom 15 skladieb a kapela mala možnosť album predstaviť na júlovom festivale Woodstock 99 v mestečku Rome.

Zdroj: Kankan 1999

error20