Späť do histórie: Koncert Chili Peppers v Prahe 2006

Ako to bolo na pražskom koncerte Red Hot Chili Peppers v roku 2006? Exkluzívny článok!

anthonyprague114.6. 2006 SAZKA ARENA, PRAHA

Nie je pravda, že RHCP sú slabší, nie je pravda, že Kiedis nevie spievať. To by vám v ten večer povedal asi každý.

Po nevýraznom hiphopperovi Dizzeem Rascalovi v 21:10 hod. nakráčal na pódium Chad Smith, zakýval davu a celou silou zasadou za bicie. 15 000 návštevníkov zavrieskalo radosťou už len z pocitu, že ho vidia. K funkovej predohre sa pridal Flea s Frusciantom a tiež aj miláčik Kiedis. Elán s prichádzajúcej Can’t Stop skoro bolo možné chytiť do ruky, po aktuálnom singli Dani California sa len zaprášilo.

„Blahoželám k víťazstvu 3:0 nad USA a dúfam, že ten šampionát vyhráte“ – spomenul Flea futbalové MS a zavesil si na bass kombo českú vlajku. Pôsobil milo, nepripomínal výbušného človeka, čo sa bije s novinármi. A rovnako pôsobili aj ostatní traja členovia. Z posledných albumov vybrali tie najväčšie hity, do ktorých vložili energiu starú 15 rokov, s odstupom poučených borcov.

anthonyprague2Občas sa strácal Kiedisov spev. Konečne už po troch albumoch niekdajší „raper“ Anthony sa naučil lepšie spievať. A tak obavy, že Anthony nebude schopný udržať vokály sa nepotvrdili. Odvahu Kiedisovi isto dodal aj John Frusciante. David Navarro sa mohol pred 10. rokmi snažiť aj viac, ale Frusciante je proste nenahraditeľný. Obzvlášť, keď sa s majstrom Fleom pustí do konverzácie cez struny. Jedna taká v atmosfére po nejakom tom hite vyústila v soundtrack ku koncu minulého tisícročia: Californication, následne By the Way a Under the Bridge. Čo viac chcieť? To už kompletne spievala celá hala vrátane balkónov, kde sedieť vydržal málokto. Nie je sa čo diviť, že po prídavkovom Give it Away sa papričkám z pódia nechcelo. Spustili ešte jeden jam a potom už do kolečka opakovali, že nás milujú. Títo bohovia sa narodili pre pódiá, s gitarou na krku a paličkou v ruke. Dúfajme, že ten ich a náš svet pár krát ešte obídu.

Zdroj: Filter 2006

error20